Ugrás a tartalomra

Kora reggel és este ne menjenek ki a levegőre

2020.01.16
17:53
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is szennyezett a levegő Szerbiában. A Batut Közegészségügyi Intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy kevesebbet legyünk a szabadban, amíg szennyezettebb a levegő.

Belgrád, Újvidék, Valjevo, Pancsova, Kosjerić - csak néhány azon városok közül, amelyek a ma reggeli adatok alapján a legszennyezettebb levegőjű települések voltak az országban. Tegnap délután egyébként rendkívüli ülést tartottak a légszennyezéssel és annak csökkentésével kapcsolatban.

A szerbiai háztartások több mint 60 százaléka még mindig fa- és széntüzelésű kályhákkal és kandallókkal fűti fel otthonát télen. Ez pedig az egyik legnagyobb faktor a légszennyezés terén - közölték az illetékesek.

Goran Trivan a Szerbiai RTV vendégeként elmondta, hogy a rendkívüli ülésen megállapodtak abban, hogy Szerbia több városában is komoly lépéseket tesznek a szennyezett levegő csökkentése érdekében. A rövid távú intézkedések közé tartozik például a forgalom csökkentése és átszervezése. Belgrádban már jó kezdetnek számít, hogy a város területén hat elektromos autóbusz is van. A szerb környezetvédelmi miniszter emellett kérdést is intézett a lakossághoz: „Szeretnék, hogy tiszta levegőnk legyen, vagy Euro 3-as motorokkal rendelkező járműveket szeretnének vezetni - ez azzal kapcsolatos, amit most kérdezett tőlem - szeretnének a kályháikban fáradt olajjal fűteni, amelyek rákkeltőek, ilyenek a gumiabroncsok is, ez egy radikális példa. Vagy ezt nem tennék meg?”

Ana Brnabić az ülés után azt nyilatkozta, hogy a levegő szennyezettsége semmivel sem nagyobb, mint az előző években, csak az időjárási viszonyok most sokkal kedvezőtlenebbek. Nincs ok a pánikra, azonban a lakosok fűtési módjain változtatni kell - tette hozzá a szerb miniszterelnök.

Ana Brnabić: „Egyéni fűtőeszközök vannak, szilárd tüzelőanyagokkal, kezdve a fűtőolajtól, a szénen keresztül, mindenféle fával, de általában az emberek mindennel fűtenek. Ez az egyik alapvető probléma, ez az egyik dolog, amelyre különös figyelmet fordítunk majd ebben a munkacsoportban.”

A miniszterelnök szavai szerint a rendkívüli ülésen döntés született egy koordinációs testület megalakításáról, amely összehangolná az állami szervek munkáját, illetve nyilvánosságra hozná és megvizsgálná azokat a tevékenységeket, amelyek a környezetvédelemmel kapcsolatosak.

Kevesebb időt töltsünk a szabadban, különösen a reggeli és az esti órákban, amíg nagy mértékű a légszennyezettség - ezt javasolja a Batut Közegészségügyi Intézet. A szennyező anyagok koncentrációjára a levegőben egyebek mellett az alacsony téli hőmérséklet és a magas légnyomás hat, ezek a körülmények pedig éppen a kora reggeli és az esti órákra jellemző. A Batut azt is közölte, hogy a rosszabb levegőminőség ellenére az egészségügyi intézményekben nem növekedett meg a kezelésre szoruló gyerekek száma, annyian vannak, amennyien általában szoktak is lenni a télnek ebben az időszakában.

levegőszennyezés
légszennyezés
légszennyezettség
levegőminőség
Batut Közegészségügyi Intézet
figyelmeztetés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.