Ugrás a tartalomra

Vízimadár-számlálást tartanak Szabadka környékén

2020.01.21
13:31
2020.01.21
18:33
Forrás
Pannon RTV
Január 10-én kezdődött a nemzetközi vízimadár-számlálás, amely egészen január végéig tart Európa-szerte.

A felmérésben részt vesz a Palics-Ludas Közvállalat is. A számlálásnak köszönhetően a szakemberek kimutathatják, hogy csökkent vagy növekedett-e az egyes fajok száma.

Európa egész területén számba veszik a vízimadarakat. A felméréshez a szerbiai és a vajdasági madarászok is csatlakoztak. Szabadka, Palics és Ludas területét már évek óta a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai járják be. Szekeres Ottó, természetvédelmi őr: „Ez azért fontos, mert ugye a madarak vonulnak, mozognak, kóborolnak. Nem mindig ugyanazon a helyen vannak az évnek egy bizonyos periódusában. Ha egyazon időben megszámoljuk egész Európa területén a madarakat, akkor ezeket az adatokat kielemezve meg tudjuk állapítani azt, hogy egyes fajoknak az állománya hogyan változik, növekszik-e vagy csökken.”

A számlálást megnehezítik az időjárási körülmények is. A tavak melletti köd folyamatosan akadályozza a madarászok munkáját. „A reggeli órákban viszonylag szépen lehetett számolni, ködmentes volt még a reggel. Előkerültek olyan ritkább fajok is, mint a fekete réce, vagy volt három darab jegesréce. Ezek mind északon költenek, és onnan érkeznek a mi területünkre telelni, de így is csak ritka vendégként fordulnak elő. A tömegfaj az nyilván a tőkésréce. Több ezer példánya találhatók a tavainkon.”

Szekeres Ottó hozzátette, az idei mérések az előző évekhez hasonló számú madárállományt mutatnak. A vízimadarak mellett a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai rétisassal, barna rétihéjával és vándorsólyommal is találkoztak a Szabadka környékén lévő tavaknál.

vízimadár-számlálás
Palics-Ludas Közvállalat
vonulás

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.