Ugrás a tartalomra

Nyílt levél a természetért

2020.01.22
11:38
Forrás
elobolygonk.hu
Az intenzív mezőgazdálkodás elpusztítja a természetet - ezt állítja 2500 kutató.

Európa természetes élővilága az iparszerű mezőgazdálkodás terjedésével egyre látványosabban fogyatkozik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Éppen ezért Európa vezető kutatói nyílt levélben szólítják fel az Európai Unió vezetőit a Közös Agrárpolitika gyökeres átalakítására, és a természeti értékek pusztításának megállítására. Az aláírók szerint tudományos konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a biodiverzitás csökkenése közvetlenül összefügg az iparszerű mezőgazdasági termelés térhódításával. Európában a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok populációi 1980 és 2015 között több mint 55 százalékos csökkenést mutattak. Németországban a természetvédelmi te­rületek rovarbiomasszája 27 év alatt 76 százalékkal csökkent. Az MME szakemberei több mint ezer önkéntes felmérő segítségével 1999 óta követik nyomon a fészkelő madarak helyzetét a főbb magyarországi élőhelyeken – így az ország közel 2/3-át kitevő mezőgazdasági élőhelyeken is. A mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő gyakori madárfajok 62 százalékának csökkent az állománya az elmúlt másfél évtizedben, átlagosan mintegy negyedével – foglalta össze Szép Tibor egyetemi tanár, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója.

természet
pusztulás
nyílt levél

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.