Ugrás a tartalomra

Gömbkőrisek kerülnek a kivágott fák helyére

2020.01.22
14:52
2020.01.22
16:43
Forrás
Pannon RTV
A palicsi természetvédelmi területhez tartozó Hegedűs József utcában 46 gömbkőrist ültet a Palics-Ludas Közvállalat.

Ugyanakkor megkezdték a védett, de már veszélyessé vált és kivágott kocsányos tölgyek pótlását is. A palicsi Nagypark szélén húzódó Hegedűs József utcában az elmúlt két-három évben távolították el az elöregedett fasort, amely már veszélyeztette a járókelőket. Most a Palics-Ludas Közvállalat 46 facsemetét ültet a helyükre. A Tartományi Természetvédelmi Intézet feltételeinek megfelelően őshonos fajtát választottak.
Tanja Jotanović, tájépítészmérnök: „Ide egy kőrisfaját terveztünk ültetni, illetve már ültetjük. Ez egy gömb lombozatú fa, a mecsek gömbkőris, amely rendkívül dekoratív, ezért megfelel ebben a környezetben, hiszen ez a hely a Nagypark bejárata is egyben.”

Az utcában húzódó földalatti csövek és vezetékek miatt betongyűrűkbe ültetik a facsemetéket, amelyek 1 méter mélyen korlátozzák a fák gyökereinek oldalirányú növekedését. Ezzel megóvják a mintegy 80 centiméter mélyen lefektetett vezetékeket. A közvállalat ugyanakkor megkezdte az elöregedett és kivágott kocsányos tölgyek pótlását is.
„Ott is elültettünk öt kocsányos tölgyfa csemetét, mégpedig a Bartók Béla és a Petőfi Sándor utcában, valamint a Magyar László tér pedig dekoratív növényekkel és néhány őshonos fafajtával újult meg.”

Az elkövetkező hónapokban a Palics-Ludas Közvállalat folytatja a Nagypark felújítását, és még idén megkezdik a Hegedűs József utca másik oldalának fásítását is.

gömbkőris
faültetés

Most

07:48, Frissítve: 08:14

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt történt az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Egy 13 éves fiú reggel fél 9-kor, apja fegyverével nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.