Ugrás a tartalomra

Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja

2020.01.23
11:35
2024.03.19
08:49
Forrás
www.elobolygonk.hu
A HFC-23 magas légköri koncentrációja miatti aggodalom oka, hogy erősen üvegházhatású gázról van szó, amelyből egytonnányi a levegőben több mint 12 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásának felel meg.

A HFC-23 a fluorozott szénhidrogének egyik legismertebb típusa, amelynek nagyon kis mértékű az ipari felhasználása, ugyanakkor nagy mennyiségben kerül a levegőbe egy másik, a fejlődő országokban a hűtőrendszerekhez használt kemikália előállítása során – írja az MTI.

Öt évvel ezelőtt a világ akkori két legnagyobb HFC-23-kibocsátójának tartott India és Kína bejelentette, hogy csökkenti azoknak a gyáraknak a kibocsátását, amelyek ezzel a gázzal dolgoznak. 2017-ben mindkét ország arról számolt be, hogy csaknem teljesen beszüntették a HFC-23-emissziójukat.

Az intézkedéseknek a légköri koncentráció csökkenéséhez kellett volna vezetnie, a Bristoli Egyetem kutatóinak vezetésével készült, és a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint azonban a HFC-23 légköri koncentrációja nemhogy nem csökkent, hanem 2018-ra rekordütemű emelkedést mutatott. A kutatók szerint rejtély, hogy miért emelkedik a várt csökkenés ellenére a gáz globális kibocsátása.

üvegházhatású
gáz
koncentráció

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.