Ugrás a tartalomra

Kulturális Fórum a nemzeti összetartozás jegyében

2020.01.24
18:56
2020.01.25
15:05
Forrás
Pannon RTV
A Nemzeti összetartozás és az Erős magyar közösségek éve jegyében tartották meg az idei Kárpát-medencei Kulturális Fórumot péntek délután.

Az eseményen a szervező intézmények képviselői mellett előadást tartottak anyaországi, valamint az egykori jugoszláviai térség diaszpórájából érkezett szervezetek is.

Szerda Ákos és Szerda Balázs produkciója nyitotta meg a konferenciát. Ezt követően Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője számolt be a 2019-es évi projektumaikról, többek között a Vajdaságban szétosztott babacsomagokról.

Majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott beszámolót. Előadásában beszámolt a Tanács különféle közösségépítő eseményeiről és fejlesztéseiről, emellett belátást engedett a 2020-as tervekbe is.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az egyik legnagyobb beruházás az az Aracsi Pusztatemplom felújítása. Ennek a tervdokumentációját kell a következő hónapokban elkészíteni, és azt a koncepciót elfogadni, amely alapján nem csak a Pusztatemplom, hanem annak környéke is egy olyan feltárás és védelem alá kerül, amely úgy gondolom, hogy nem csak itt a szerbiai, hanem az egész Kárpát-medencei viszonylatban is az egyik legfontosabb beruházás lesz.”

Az eseményen előadást tartott még többek közt Tóth János, a magyarországi Hagyományok Háza Hálózatának vezetője is. Elmondta, hogy az intézmény módszertanát képező képzések kiemelkedően fontosak voltak a tavalyi évben.

Tóth János, vezető, Hagyományok Háza Hálózata, Magyarország: „Itt meg kell említeni, hogy a Csoóri Sándor program kapcsán egy igen nagy felhajtó erőt kapott a nép kultúra támogatása itt a Vajdaságban is, és más határon túli területeken. Így aztán a táncegyüttesek, és a különböző zenekarok, énekegyüttesek támogatásban részesültek, amelyet olyan eszközbeszerzésre, viseletkészítésre tudtak fordítani, amely generálta azt, hogy egyre több viseletkészítőnek a szakmai tudását kellett bővíteni.”

A Kárpát-medencei Kulturális Fórumot minden évben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a magyar kultúra napja alkalmából szervezett díjátadó ünnepsége előtt szervezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt.

Gondi Martina, igazgató, VMMI, Zenta: „Ide elvárjuk azokat a Kárpát-medencei barátainkat, akik szintén ernyőszervezetet vagy intézetet működtetnek valahol, valamelyik határon túli régióban, illetve az anyaországban. Mindig nagy öröm számunkra, hogy a diaszpóra is jelen van, tehát a volt Jugoszláv tagállamok, Szarajevó, Banja Luka, Macedóniában élő diaszpóra képviselői.”

A fórumot a Nemzeti összetartozás és az Erős magyar közösségek éve jegyében tartották meg. 

Kárpát-medencei
Kulturális Fórum
Zenta
Hajnal Jenő
Pirityiné Szabó Judit
Tóth János

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.