Ugrás a tartalomra

Pénzt hozhat a házhoz a gyógynövény

2020.01.30
12:01
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A levendula, a bazsalikom és a kakukkfű termesztésének és felhasználásának módjáról tartottak ismeretterjesztő előadást Magyarkanizsán. A növénytermesztést a tartomány is támogatja.

Nagy volt az érdeklődés a mezőgazdasági termelők körében a gyógynövényekről tartott előadáson. Sokan még csak ismerkedtek ezekkel a növényekkel, viszont olyanok is részt vettek az előadáson, mint Nagy Elvira, aki már több éve foglalkozik levendula termesztéssel Magyarkanizsán: „Hat évvel ezelőtt úgy határoztam, hogy valamilyen fűszernövénnyel, vagy aroma növénytermesztéssel szeretnék foglalkozni és valahogy így esett a választás a levendulára. Fél hektár levendulám van, ami szépen terem. Főleg szárítom, úgy hogy van vele munka.”

Alapos ismereteket szerezhettek a résztvevők a levendula, a bazsalikom és a kakukkfű termesztésről is. A témában Horák Kornél, a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának tanára segítette az érdeklődőket. Egyelőre nem túl elterjedt ezeknek a növényeknek a termesztése hazánkban, viszont a szakember ajánlja a termelőknek, hogy foglalkozzanak gyógynövénytermesztéssel is: „A levendulát ajánlanám olyanoknak, akiknek van olyan nem túl termékeny területük, amit tudnak hosszú időn keresztül nélkülözni, oda betelepíteni és ő hosszan elvan, tehát 20-30 év a levendulánál a telepítvény életkora, vagy akár több is. Magyarországon, Tihanyon száz éves állomány is létezik már.”

Horák Kornél hozzátette, a kakukkfű 4-5 évet igényel, míg a bazsalikom csak egyéves növény, tehát jól be lehet iktatni bármilyen vetésforgóba.

A termelők mindezek mellett az előadáson a növénytermesztéssel kapcsolatos tartományi pályázati lehetőségekről is tájékozódhattak. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A fiatal gazdák a Start Up támogatáson keresztül is tudnak olyan kezdő gazdaságok ebben a tevékenységben elindulni és fejlesztéseket megvalósítani, de nem csak ennél a fiatalok Start Up támogatásánál van erre lehetőség, hanem lehetőségük van úgy az öntöző berendezéseknél, úgy a gazdaságok eszközbeszerzésénél, vagy például az organikus termelésben is vannak olyan lehetőségek, ahol az ilyen jellegű termelésnél a gazdák meg tudnak jelenni, mint támogatott pályázók.”

Ótott Róbert hozzátette, a tartománynál jelenleg a Start Up és az öntözőrendszerek támogatására irányuló pályázatok vannak nyitva.

gyógynövény
gyógynövénytermesztés
levendula
Bazsalikom
kakukkfű
Szent István Egyetem
Ótott Róbert

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.