Ugrás a tartalomra

Jöhetnek az egységes töltőkábelek az EU-ban

2020.02.01
12:39
2022.07.27
10:43
Forrás
HVG.hu
Elsöprő többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal döntött úgy az Európai Parlament, hogy kötelezni kívánják az elektronikus eszközök gyártóit az egységes töltőkábelek bevezetésére.

A javaslat most az Európai Bizottsághoz kerülhet, ahol elkészülhet az ezzel kapcsolatos jogszabálytervezet. Az EP-képviselők azt szeretnék, ha ez minél előbb, már nyár közepére készen lenne. Az EP az elektronikus hulladék visszaszorítása érdekében kíván gyorsan fellépni, azt azonban nem szabták meg, hogy melyik kábelformát kéne előnyben részesíteniük a gyártóknak a jövőben. A szaklapok véleménye alapján az USB-C egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért valószínűsíthető, hogy ezt a megoldást választják. Az EU már egy évtizede próbálja közös kábelek bevezetése felé ösztönözni a gyártókat, mivel szerintük ezzel jelentősen csökkenne az elektronikai hulladék mennyisége és a fogyasztók élete is könnyebbé válna.

töltőkábel
Európai Unió
Európai Parlament

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.