Ugrás a tartalomra

Ma van a vizes élőhelyek világnapja

2020.02.02
14:16
2023.11.02
09:04
Forrás
Sokszínű Vidék
A vízimadarak és élőhelyeik védelmében az iráni Ramsar városában írt alá 18 ország nemzetközi egyezményt 1971. február 2-án, azóta minden évben ez a nap a Vizes élőhelyek világnapja.

Ez volt a világon az első olyan nemzetek közötti, globális egyezmény, amelynek célja valamilyen természeti érték védelme. Az egyezmény a kétezres évekre már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Eddig 169 ország írta már alá az egyezményt, köztük Szerbia és Magyarország is. Jelenleg több mint 2.180 vizes élőhely szerepel az egyezmény listáján, amelyek kiterjedése meghaladja a 208 millió hektárt. Többek között a Ludasi-tó is a ramsari helyszínek listáján van.

vízimadár
vizes élőhelyek
világnap
Ludasi-tó

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.