Ugrás a tartalomra

Megújulnak a Szabadka központjában lévő homlokzatok

2020.02.03
16:59
2020.02.03
17:17
Forrás
subotica.com
Három épület érintett: a Korzó 4-es szám alatt lévő egykori Vidéki és Kereskedelmi Bank, a Városi Bérpalota, valamint a Szabadság tér 2 alatt lévő Magyar Általános Hitelbank palotája.

A homlokzatfelújításra 247 millió dinárt biztosítanak. A cél, hogy fokozzák a város turisztikai vonzerejét a szecessziós építészet kiemelésével. A Nagyberuházási Igazgatóság 200, a város 47 millió dinárt szán a célra. Az építészeti munkálatokon kívül konzervátori-restaurátori munkára is szükség lesz, hogy az épületek minél jobban tükrözzék az eredeti állapotokat.

Vidéki és Kereskedelmi Bank - Korzó 4.
Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, miután végeztek korábbi nagy megrendelésükkel, a Zsinagógával, és várták a következő nagy volumenű megbízatást, a Városházát. A városi postatakarékot a magyar szecesszió jegyében építették fel 1908-ban. Akkoriban ez volt a főutcán az egyetlen bank. Földszintjén a bank mellett étterem működött, az emeleteken lakásokat alakítottak ki. Korabeli rendeltetését a motívumokról lehet felismerni: a mókus a szorgalom, a méhkas a takarékosság, a bagoly a bölcsesség jelképe. Szabadkán ezen az épületen alkalmazták először a nagy üvegfelületeket a masszív földszint helyett.

Városi Bérpalota - Branislav Nušić u. 2.
A bécsi szecesszió jegyében készítették. Vadász Pál építész tervezte, aki modern koncepcióval, leegyszerűsített vonalvezetéssel, szerkezettel és anyagválasztással alakította. A nyugalmat árasztó geometrikus szecesszió hatását arany hátterű emberalakokkal ellensúlyozták, valamint nem hivalkodó mozaikokkal és a bejárati ajtó felett elhelyezett fém álarcokkal. Ebben az épületben működött a város egyik emblematikus cukrászdája, a Ravel.

Magyar Általános Hitelbank - Köztársaság tér 2.
Annak ellenére, hogy nagy méretű épületről van szó, amely kivételes lokációt kapott, az egykori bankfiók épülete a Városházával, a nagy térrel és a monumentális színházépülettel a szomszédságában szinte észrevétlen maradt. A bankpalotát 1911-ben a geometrikus bécsi szecesszió stílusában építették Hajós Alfréd budapesti építész tervei alapján.

Szabadka
korzó
Kereskedelmi Bank
városi bérpalota
magyar általános hitelbank

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.