Ugrás a tartalomra

Óbecse: A civilek és a politikum összefogása mentette meg az iskolát

2020.02.04
13:21
2020.02.04
16:55
Forrás
Pannon RTV
Egy évvel ezelőtt még a megmaradásáért küzdött Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola. Azóta komoly beruházások történtek az intézményben, és megállt a diáklétszám csökkenése is.

Az iskola megmaradása a civilek és a politikum példátlan összefogásának köszönhető - hangzott el az óbecsei sajtótájékoztatón. Pontosan egy évvel ezelőtt kezdtek aláírásgyűjtésbe Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásáért. Rövid idő alatt közel tízezren írták alá a petíciót. Azért kényszerültek a tiltakozásnak erre a formájára, mert be akarták zárni a zömmel magyar diákokat oktató iskolát.

Szerda Balázs civil szervezőként vette ki a részét az akcióból. „Az a fontos, hogy elhiggyük azt, hogy nem vagyunk mi olyan kicsik, mint amilyen kicsinek nagyon sokszor hisszük magunkat. Igenis megvan bennünk a lehetőség és a létszám is ahhoz, hogyha valamit tényleg akarunk, és ilyen módon egymásra talál a civil szféra és a politikum, magyarul: mindenki elkezd a közügyekkel foglalkozni és mindenki alakítóvá és véleményformálóvá válik, akkor együtt nagyon nagy dolgokat érhetünk el.”

Az iskola megmaradása érdekében példaértékű módon fogtak össze a civilek és a magyar politikum. Végül a Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült elérnie azt, hogy ne kerüljön lakat az iskolára - hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiss Igor, óbecsei elnök, VMSZ: „A VMSZ volt az egyetlen olyan helyi parlamenti párt, illetve azon pártok közül is, amelyek nincsenek a kkt-ben, amely kiállt a Petőfi mellett, de kiállt az összes többi iskola mellett is. A VMSZ-nek határozott álláspontja az, hogy kultúrát, templomot és iskolát nem csonkítunk meg, nem zárunk be.”

Az iskola az elmúlt egy évben sokat fejlődött: új ablakai vannak, felújították a vizesgócok egy részét, szeptemberre pedig befejezik a tornaterem építését. Megállt a létszámcsökkenés is, ami Balog Virág Zsolt igazgató szerint egyebek mellett a délutáni tehetséggondozó programoknak köszönhető. „Ez egy jó megoldás a szülőknek is, azért, mert a gyerekek délután szakemberek felügyelete alatt vannak, szakszerű bánásmódban részesülnek és ebédet kapnak.”

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának jelenleg 246 diákja van, közülük 200-an tanulnak magyar nyelven.

Óbecse
iskola
oktatás
petíció

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.