Ugrás a tartalomra

A megismételt eljárásban is 13 év börtönre ítélték a szabadkai ápolónőt

2020.02.04
21:40
2020.02.10
19:47
Forrás
VajdaságMa
A Szabadkai Felső Bíróság bírói tanácsa kedden ismét bűnösnek találta a horgosi Sárkány Irént férje meggyilkolásában.

A Szabadkai Közkórház volt egészségügyi nővére ellen az volt a vád, hogy ciánnal megmérgezte férjét, akit rosszullét miatt szállítottak a kórházba. A bírói tanács megerősítette tavaly március 8-án hozott döntését, amikor 13 évre ítélték az asszonyt.

A védő fellebbezése alapján az újvidéki Fellebbviteli bíróság tavaly új eljárást rendelt el. Az eljárás újbóli lefolytatása és a tanúk ismételt meghallgatása után a bíróság úgy vélekedett, hogy nem merült fel semmi olyan új elem, ami miatt más döntést hozhattak volna.

Az eset 2018. februárjában történt. A bíróság szerint Sárkány Irén bűnös, mert megmérgezte férjét: 7.59 milligramm cianidot fecskendezett a kórházi kezelésen lévő férje infúziójába. Az elkövető tisztában volt azzal, hogy tettének milyen következménye lesz, olvasható a többi közt az ítélet indoklásában. A védelem szerint az elítélt nővér nem volt jelen a sürgősségi osztályon akkor, amikor férjét ellátták, s a halált az atropin gyógyszere okozta. A bíróság szerint ugyanakkor Sárkány Irén végig a férje mellett volt, akkor is, amikor rosszulléte után próbálták újraéleszteni, pedig senki sem kérte a segítségét, és ekkor valamit befecskendezett az infúzióba. Az alapján, ami utána történt, csakis cianid lehetett a fecskendőben, véli a bíróság.

Az ítélet ellenére Sárkány Irén továbbra is azt állítja, hogy nincs köze férje halálához. 2018. februárjában Sárkány Istvánt rosszullét miatt szállították a szabadkai kórházba, majd akkor lett ismét rosszul, amikor már haza készült. Ekkor a felesége, egy rokona és egy doktornő volt mellette, aki azonban háttal állt, s nem láthatta a történteket. A vádlott magyarázata szerint a tű kicsúszott a férje vénájából, azt igazította meg, illetve injekcióhoz való desztillált vizet töltött az infúzióba.

A per során a védelem arra is felhívta a figyelmet, hogy az áldozat vénájában nem találtak cianidot, habár a vád szerint az infúzión keresztül történt a mérgezés. A védelem állítása szerint a férfi légzése már azelőtt leállt, hogy a folyadékot befecskendőzte volna az infúzióba. Ha a vénán keresztül jutott volna a cianid a szervezetbe, a vénák úgymond megégtek volna, azaz ennek nyoma kellett volna, hogy maradjon.

Gyilkosságokért 5-től 15 év börtönbüntetés szabható ki, Sárkány Irén büntetésébe beleszámítják az előzetesben töltött 2 évet is. A bíróság ugyanakkor arra is kötelezte az egészségügyi nővért, hogy fizessen ki 250 ezer dinár eljárási költséget.

Sárkány Irén
gyilkosság
tárgyalás
szabadkai felső bíróság
Szabadka

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.