Ugrás a tartalomra

Tovább bonyolódik a migránshelyzet

2020.02.06
15:36
2020.02.06
17:16
Forrás
Pannon RTV
Migránsok nagyobb csoportja indult el ma délután Kelebia irányából a magyar határ felé.

A nagyjából 200-300 fős csoport a Majdán tónál gyülekezett, majd megindult a kelebiai kerékpárúton. A csoportban a felpakolt, fiatal férfiak mellett nők és gyerekek is vannak. Az interneten megjelent információk szerint egy szervezett, békés megmozdulásról van szó. A fejleményekről később számolunk be.

Az illegális bevándorlók jelenléte egyre inkább megkeseríti az észak-bácskai és észak-bánáti határ menti települések lakosainak életét. A magyarkanizsai városházán tanácskozást tartottak, és górcső alá vették a pillanatnyi helyzetet Szabadka Város, Törökkanizsa és Magyarkanizsa községek területén. Az ülésre meghívták az érintett községek önkormányzatainak és rendőrállomásainak képviselőit, valamint a szerbiai menekültügyi főbiztosság képviselőit is.

Szerda este a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely mellett húzódó tranzitzóna szerbiai oldalán leégett egy 8 migráns által belakott ideiglenes sátortákolmány. A helyi tűzoltók fékezték meg a lángokat, amelyek az erős szél ellenére nem terjedtek át a bozótosokra és az ottmaradt szemétre.

A migránsok elhagyott házakba mennek be a településeken. A horgosi Babarci Mária szomszédjának üresen álló épületét is feltörték: „Bementek, és megtalálták őket. Be voltak pokrócokba csavarva, és nagyon szépen aludtak. Fölkeltették őket, mindjárt hívták a rendőrséget, de olyan ügyesek voltak, hogy mire a rendőrség kijött, pedig jöttek a rendőrök 10 percre rá, akkorára már elmentek.

A magyarkanizsai autóbusz állomáson várakozó három illegális bevándorló nem kívánt nyilatkozni stábunknak, de kamerán kívül elmondták, hogy Szabadkára utaznak, mivel Horgos területén próbáltak átmenni a szerb-magyar határon, sikertelenül, most pedig Kelebiánál szeretnének próbálkozni.

A nap folyamán Majdányról és Ororszlámosról is több, magát szíriaianak valló fiatalember indult meg, akik szintén azt mondták, Kelebia felé mennek, Szabadka érintésével:
„- Mobiltöltőre van szükségem és ételre is. Itt se töltő, se élelem.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen, igen.
- És?
- És újra próbálkozni fogok. Magyarországra.”

A majdányi Szabó István azt mondta, szinte nincs olyan üres ház a faluban, ahova ne költöztek volna be a migránsok: „Minden üres házban bent vannak, a rendőrökkel macska-egér játékot játszanak. A rendőrök szegények naponta háromszor járnak körbe a faluban, kihajtják őket valahova, ők pedig megint, a kertek alól megjelennek.

Papp Ilonka a majdányi boltban dolgozik. Nagyon sok illegális bevándorló jár hozzá bevásárolni: „Olyan 50-60 kenyér naponta elmegy nekik. Amit nem íratnak, én rendelek, mert ha nem rendelek, akkor veszekszenek velem.”

Az üzlet melletti épületben is tűz ütött ki szerdán, akkor elmenekültek a migránsok, csütörtök reggelre azonban visszatértek.

A magyarkanizsai városházán tanácskozást tartottak a migránshelyzettel kapcsolatban. Az eseményen több érintett önkormányzat, a rendőrség és a menekültügyi főbiztosság képviselői vettek részt. Fejsztámer Róbert szerint a polgárok biztonságban érezhetik magukat. Ha bármilyen atrocitást tapasztalnak, feltétlenül értesítsék a rendőrséget - üzente Magyarkanizsa polgármestere: „Amikor maguk a migránsok megjelennek olyan területeken, ahol nekik nincs joguk tartózkodni, akkor vagy az önkormányzat felé vagy a rendőrség felé érkezik egy bejelentés, ami alapján nekünk a menekültügyi hatósággal konzultálva el kell azt döntenünk, hogy mely befogadóállomásra tudják őket elszállítani, hiszen hivatalosan Szerbiában csak és kizárólag befogadóállomásokon tartózkodhatnának a migránsok.”

A baj azonban az, hogy ezek a befogadóközpontok nem zártak, ennélfogva nagy a migránsok mozgástere és fluktuációja - tette hozzá.

migránsok
illegális bevándorlás
illegális bevándorló
illegális bevándorlók
Magyarkanizsa
Horgos
Fejsztámer Róbert
Majdány
Rábé
Kelebia

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.