Ugrás a tartalomra

Véget ért a kéthetes intenzív Pető-kurzus Zomborban

2020.02.07
13:52
2020.02.07
19:37
Forrás
Pannon RTV
A fejlesztő programokat olyan gyerekek és felnőttek számára tartották, akiknek valamilyen központi idegrendszeri problémájuk van. Különböző csoportokban folytak a foglalkozások.

Nagy volt az igény a programra, hiszen Zomborban és környéken nincs ehhez hasonló fejlesztő foglalkozás, viszont bőven van érdeklődő.

A Polgári Kaszinó adott otthont annak a programnak, ahol énekes és játékos fejlesztő gyakorlatokat mutattak a lelkes tanítványoknak az előadók. Az órán a központi idegrendszeri sérülésben szenvedő gyerekek számára zajlott a fejlesztő óra. A budapesti szakemberek személyiségfejlesztéssel összekötött programokkal várták az érintetteket.

Csuka Pál, programvezető, Pető András Kar, Semmelweis Egyetem, Budapest: „A gyakorlatok több részből tevődnek össze, mivel mi egy központi idegrendszeri sérüléssel élő gyerekeknek egyszerre tanítjuk a mozgásfejlesztést, a beszédet, az értelmet, a kommunikációt, a finom manipulációt, összeállítunk egy programot, ami mindenre kihat. Megpróbáljuk az agynak a szabad kapacitását, a plaszticitását kihasználni.”

A kurzus előtt csoportokra osztották a gyermekeket és felnőtteket. Így szeretnének segíteni a vajdasági magyar családokon. Perpauer Attila, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy elhozzuk a szórványba is ezeket a lehetőségeket. Az előzetes szűrések alapján jöttünk ide Zomborba. Hiszen itt is megtalálhatóak, mint egész Vajdaság területén a központi idegrendszeri betegségekkel: sztrókkal, Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő emberek és gyerekek.”

Zomborban örömmel fogadták a két hetes intenzív kurzust, hiszen már nagy szükség volt rá, mivel a városban és a környékén még nem volt hasonló fejlesztő program.
Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Azért, mert először történt, tényleg a szülők nagy érdeklődéssel fogadták, és akikkel beszéltem, kérésük volt, hogyha lehetne folytatni ezt a programot. Mi ígéretet kaptunk arra, hogyha nem az idén, de jövőre folytatódik a program. Mi örömmel, tárt karokkal várjuk a Pető Intézet munkatársait.”

A gyakorlatokon a konduktorok mellett azok a hallgatók is részt vesznek, akik a Pető András Kar konduktorsegítői szakára járnak.

Pető-kurzus
Zombor
Perpauer Attila
Csuka Pál
Pribilla Attila

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.