Ugrás a tartalomra

Oktató jellegű laparoszkópos műtét Zentán

2020.02.21
13:38
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Sebészeti workshopot szerveztek a Zentai Közkórházban - egy vastagbél-daganat laparoszkópos műtétére került sor.

Szerbia számos területéről érkeztek orvosok, a műtétet pedig a világhírű sebész, Amjad Parvaiz hajtotta végre azzal a céllal, hogy tudását és tapasztalatát átadja a résztvevőknek. A szerb Egészségügyi Minisztérium 2018-ban indította meg azt a projektet, melynek célja, hogy elérhetők legyenek a minőségi sebészeti kezelések a regionális kórházakban is.

A Zentán látott műtétet jelenleg a Szerbiában dolgozó sebészek 3-4 százaléka tudja csak elvégezni, a minisztérium ezt a számot szeretné növelni - mondta Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár: „Már itt Zentán is jelen lesznek a szerbiai instruktorok is, több sebész, aki valójában tovább próbálja vinni ezt az oktatást. Körülbelül úgy számoljuk, hogy 3-4 százaléka a sebészeknek tud kolorektális sebészetet laparoszkópiával végrehajtani, és mi azt szeretnénk, hogy 30-40 százaléka ezt meg tudja csinálni, mert mindenféleképpen az egészségügyi szolgáltatásnak a minőségét tudjuk növelni a betegeinknek a jólétére.”

laparoszkóp
műtét
Zenta
kórház
Vickó Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.