Ugrás a tartalomra

Egyre több cserkészcsapat alakul Vajdaságban

2020.02.22
15:34
2020.02.22
17:22
Forrás
Pannon RTV
Több szintű vezetőképzést és felnőttképzést is szervezett tavaly a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség, ennek köszönhetően több helyen vannak alakulóban cserkészcsapatok – hangzott el a közgyűlésen.

A cserkészek muzslyai találkozója Králik László emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. Piarista tanár volt, „Az első magyar cserkész”. 1910-ben indította el a cserkészmozgalmat Magyarországon. A közgyűlés a muzslyai Emmausz Kollégiumban közös imával és énekkel kezdődött. Tizenkét már meglévő cserkészcsapat vezetői jöttek el. Farkas Zsuzsanna, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke: „Mintegy 10-15 településről érkeznek részvevők, és közel 35 fővel fogjuk a mai napon átbeszélni a közgyűlést.
 

A cserkészmozgalom legerősebb központjai az észak-bácskai települések, valamint Temerin és Muzslya. Csantavéren 30 cserkész tevékenykedik – mondta el Pásztor Orsolya, a 16. számú Szilágyi Erzsébet cserkészcsapat parancsnoka: Csantavér egy szerencsés helyzetben lévő falu. Mert, hogy ott még viszonylag nagyszámú a magyarság. És, hogy az iskolába is járnak nagy számban gyerekek.

Magyarkanizsán viszont most van folyamatban a cserkészet újraindítása – tudtuk meg Leopold Imrétől, a magyarkanizsai megbízott csapatparancsnoktól: Olvastam a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felhívását, hogy indítanak egy felnőttképzést. Azon részt vettem 2018-ban, és utána úgy döntöttem, hogy Magyarkanizsára is elhozzuk ezt az ifjúsági mozgalmat, ami szerintem nagyon fontos a gyerekeknek a jellemnevelésében, illetve a szabad időnek a hasznos eltöltésében.

Számos táborba, rendezvényre terveznek idén eljutni, mint például a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra. Közben Muzslyán hamarosan elkészül a szövetség raktára, ahol majd el tudják helyezni a tábori felszereléseiket. Gabona Ferenc, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke: A másik fontos esemény a segédőrsvezető-képző tábor. Az idén sokan jelentkeztek, ami biztató, remény, számunkra mindenféleképpen. Mert a jövő nemzedék az, aki majd folytatni fogja ezt a munkát, és nekik szeretnénk átadni azt a tudást, azt a módszertant.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek most 428 tagja van – közölte Magyar Dániel, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség mozgalmi vezetője: „Az egyik legnagyobb magyar civil ifjúsági szervezet vagyunk Vajdaságban. Szeretnénk ezt a létszámot bővíteni. De nem minden áron. Fontosnak tartjuk, az elkövetkező két évben, hogy minőségi cserkészetet folytassunk, ahol megerősítjük a cserkészcsapatainkat.

Kishegyesen, Tótfaluban, Bácsfeketehegyen, Tordán, Magyarkanizsán vannak alakulóban cserkészcsapatok.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
cserkészet
Muzslya
közgyűlés

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.