Ugrás a tartalomra

Véget ért a kényszerszünet

2020.02.24
15:45
2020.02.24
17:39
Forrás
Pannon RTV
Visszatértek az iskolapadokba a szerbiai diákok. Ez csaknem 137 és fél ezer általános iskolás diákot és 62 ezer középiskolás tanulót jelent Vajdaságban.

A Tartományi Oktatási Titkárság javaslata szerint minden tanintézmény maga dolgozza ki az influenzajárvány okozta kényszerszünet pótlásának tervét, amit az illetékes titkárság felülvizsgál és jóvá hagy.

A hetedikes Szalai Mátét, a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanulóját a szünet otthon érte, mert a vírus őt is ágyba döntötte: „Nekem az egész szünet úgy kezdődött, hogy beteg voltam az első három napon. Nekem igazából két hetes volt a szünet, de aztán sikeresen kigyógyultam.”

Sok diák tananyag pótlással, tanulással töltötte a tíznapos rendkívüli tanítási szünetet, különösképpen a nyolcadikos kisérettségiző tanulóknak jött kapóra a váratlan szünet.

Bugár Vivien, nyolcadikos diák, Október 10. Általános Iskola, Szabadka: „Kezdtem felkészülni a kisérettségire, felvételire meg a versenyre, mivel volt szabadidőm, hogy ezt ki is használjam. Jártam a VM4K által szervezett felkészítő programra.

A tanárok ebben a szabadkai iskolában mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nyolcadikos diákokat kellőképpen felkészítsék az érettségi vizsgákra. Azonban nemcsak a nyolcadikos diákok számíthatnak katonásabb számonkérésre, hanem a többiek is, hiszen hamarosan itt a negyedév.

László Bálint, földrajztanár, Október 10. Általános Iskola, Szabadka: „A következő időszakban igyekszünk némileg feszes tempóban, tehát akár mínusz egyedik, illetve dupla nulladik órák tartásával, hatodik, hetedik órák tartásával behozni azt, ami lemaradt. Ez főleg azokra a tantárgyakra igaz, amelyek a kisérettségi tantárgyakat képezik.”

Szabadka egyik legkisebb létszámú alapfokú tanintézménye az Október 10. Általános Iskola. Mindössze 375 diák tanul itt. Az iskola igazgatónőjének elmondása szerint az influenzajárvány megtizedelte az osztályok létszámát a kényszerszünet kihirdetése előtt.

Đurić Kiss Melinda, igazgató, Október 10. Általános Iskola, Szabadka: „A Tartományi Oktatási Titkárság javaslata szerint minden iskolának ki kell egy tervet kidolgozni, hogyan gondolják ezeket az órákat bepótolni. A mi iskolánk megcsinálta ezt a tervet, és át is adta a tartományi titkárságra. Várjuk, hogy ezt a bepótlási tervet jóváhagyja. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a diákoknak 7 napot kell majd bepótolni. Valószínű, hogy már februárban megkezdjük a pótlást. A következő pótlás pedig áprilisban lesz, amikor a váltások megint megegyeznek azzal a váltással, amikor a gyerekek vesztették ezeket az órákat.”

A téma kapcsán stábunk felkereste a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosát, aki elmondta, hogy az észak-bácskai egészségügyi intézményekben 50-75 százalékkal csökkent az influenzás tünetekkel jelentkező betegek száma az elmúlt két héten.

iskola
influenza
szünet
iskolai szünet
influenzajárvány

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.