Ugrás a tartalomra

Kutatás a Kárpát-medencei magyarokról

2020.02.25
14:24
2020.02.25
16:07
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság is egyik állomása volt a Kárpát-medencei magyarságot vizsgáló kutatásnak, amelyet a budapesti Századvég Alapítvány végzett.

Magyarok a Kárpát-medencében elnevezésű kutatás eredményeiről számoltak be a szabadkai VM4K-ban.

A kutatás ötlete már 2017 végén megszületett, ezután következett az előkészítő munkafolyamat, amelyben részt vett a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is. Vajdaságban ezer fős mintán és hat fókuszcsoportban végzett kutatást a VM4K. A felmérés módszertani része komoly kihívást jelentett. Ennyire átfogó szociológiai vizsgálat még nem készült a vajdasági magyarságról.

Barlai Jenő, szociológus, Szabadka: „Mi is beleszóltunk azzal, hogy a lokális érdekeltségű kérdéseket is hozzátettünk a kérdőívhez. A módszertani rész azért jelentős a mi esetünkben, mert ilyen volumenű lekérdezés még nem készült. Általában a szociológiai kutatások ezen a vidéken kis mintán, esetleges kutatások szoktak készülni, mert nincs aki pénzeli. Tehát a magyarországi partnerek nélkül ilyet Vajdaságban, önállóan a szociológia soha nem végzett volna el, és nem is végzett eddig.”

A kutatás lebonyolítója a budapesti Századvég Politikai Iskola Alapítvány volt. A célja, hogy egy átfogó képet adjon a Kárpát-medencei magyarság jelenlegi helyzetéről.

Faragó Csaba, külügyi vezető, Századvég Politikai Iskola Alapítvány: „Gyakorlatilag a Kárpát-medence négy azon régióját fedjük le, ahol a magyar lakosság a legnagyobb létszámban, őshonos módon a mai napig él. Az ő életvitelüket, az ő szokásaikat, az ő gazdasági helyzetüket, illetve az esetlegesen fellelhető asszimilációs folyamatokat szerettük volna feltérképezni.”

A régióban élő magyarság eltérő helyzetben van - mondta Bauer Béla. Az alapítvány vezető kutatója szerint alapvetően befolyásolja a kérdezettek helyzetét, hogy Európai Uniós országban élnek, vagy sem.

Bauer Béla, szociológus, vezető kutató, Századvég Politikai Iskola Alapítvány: „Alapvetően más a felvidékiek hozzáállása, hiszen ott euró van, egészen más a gazdasági helyzet. Olyan értelemben hasonló, hogy a vajdasági magyarok számára a titói korszakban volt egyfajta plusz, egyfajta többletérzés a magyarországi magyarokkal szemben. Most a Felvidéken jelent meg ez. Jól lehet látni, hogy van egy dinamikus elérés, egy dinamikus mozgás a magyarság tudat, az identifikáció területén.”

Nagyon fontos, hogy ahol a kettős állampolgárság elfogadott intézmény, ott erre a magyarság büszke. Úgy érzik, hogy a magyarországi magyarok ezáltal elfogadják őket - hangsúlyozta a felmérés vezetője. Bauer Béla hozzátette, a régióban élő magyarság eltérő gazdasági helyzetben van, ezért is nagyon nehéz pontos összehasonlítást végezni.

Szabadka
Faragó Csaba
Századvég Alapítvány
Bauer Béla
Barlai Jenő

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.