Ugrás a tartalomra

A ritka betegségek világnapja alkalmából rendeztek foglalkozásokat Óbecsén

2020.02.28
15:57
2020.02.28
16:52
Forrás
Pannon RTV
A Ritka Betegségek Szerbiai Nemzeti Szervezete és az óbecsei Ifjúsági Iroda szervezésében a Városi Színházban az óvodásoknak kreatív műhelymunkát, a diákoknak pedig előadást tartottak a témában.

Óvodások gyurmáztak délelőtt Óbecsén a Városi Színház Kreatív Központjában. A játék mellett arról is meséltek nekik a szakemberek, hogy mit jelent a másság vagy egy különös betegség. Az óvónők szerint a gyerekek ezt még természetesen kezelik.

Kádas Melinda, óvónő, Óbecse: „A gyerekeknek nincsenek előítéleteik, ők elfogadnak mindenkit úgy, ahogy van. Szeretnek mindenkivel játszani. A csoportokban most már különös bánásmódot igényló gyerekek is vannak, tehát egyre természetesebb a gyerekeknek ez a másság is.”

A szakemberek szerint a ritka betegségben szenvedők gyakran diagnózis és kezelés nélkül küzdenek a kórral. Szerbiában nem létezik pontos nyilvántartás, ezért csak becslések vannak arról, hogy közel 500 ezren szenvedhetnek ritka betegségben, és csupán 5 százalékuk részesül gyógykezelésben.

Andrea Nenadić, koordinátor, Ritka Betegségek Szerbiai Szervezete, Belgrád: „Végre elfogadták a ritka betegségek nemzeti programját, aminek nagyon örülünk. Ez sok dologra hatással lesz, mindenekelőtt a ritka betegségekben szenvedők nyilvántartásának a létrehozására, aminek köszönhetően tudni fogjuk, hogy hány ritka betegség van, mennyi a beteg, és pénzt is tudunk majd tervezni az egészségvédelemre.”

Több mint 6500 ritka betegség létezik, leggyakrabban genetikai eredetűek, és elsősorban a gyerekeket sújtják.

Óbecse
NORBS

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.