Ugrás a tartalomra

Értékelték a Pető kurzus elmúlt öt évét Vajdaságban

2020.03.04
12:02
2020.04.21
12:17
Forrás
Pannon RTV
Öt éve tart kurzusokat Vajdaságban a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara idegrendszeri betegségben szenvedő páciensek számára.

Az évek során 280 személy vett részt a fejlesztéseken. Vasárnap nagyszabású konferencián foglalják össze a fejlesztő kurzusok Kárpát-medencei eredményeit.

Pető András ismert orvos és konduktor volt. Az általa kidolgozott különleges rehabilitációs gyógymód 6 évvel ezelőtt érkezett meg Vajdaságba. A különféle idegrendszeri betegségben szenvedő páciensekkel a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai foglalkoznak. A fejlesztő kurzusokon mintegy 280 személy vett részt az évek során.
Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A kurzusok valójában nagyon nagy segítséget nyújtanak azoknak a személyeknek, akik valamilyen központi idegrendszeri sérüléssel élnek, hiszen elsajátíthatják a gyakorlatokat mind saját maguk, mind pedig a hozzájuk közel álló rokonok, például szülők, amelyeket odahaza is tudnak a konduktorok, illetve a szakemberek segítsége, jelenléte nélkül végezni.”

Vasárnap nagyszabású konferencián foglalják össze a fejlesztő kurzusok Kárpát-medencei eredményeit. Az eseményre a térség több városából is érkeznek, akik a saját területeiken valósították meg a fejlesztő kurzusokat. Perpauer Attila, az Oktatási Bizottság tagja: „El kell mondani, hogy ez a konduktív fejlesztés a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak egy kiemelt jelentőségű projektje, hiszen nem csak a Délvidéken, hanem Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken is folytatnak ilyen jellegű tevékenységeket, szűréseket, és ott is kurzusok zajlanak. ”

Zentán hétfőn kezdődött meg a 14-ik intenzív kurzus. A fejlesztő foglalkozások 21 résztvevővel két hétig tartanak. A konduktorok 4 csoportban foglalkoznak a páciensekkel.

Pető kurzus
értékelés
terápia
Vajdaság

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.