Ugrás a tartalomra

Brnabić: Megkezdődik Szerbia átalakulásának harmadik szakasza

2020.03.04
20:20
2020.03.29
21:24
A Kopaoniki Üzleti Fórum zárónapján Ana Brnabić szerb miniszterelnök elmondta, hogy 2014. óta az ország az átalakulás két fázisán ment keresztül, 2020. pedig mérföldkő lesz.

2020-ban kezdetét veszi a harmadik szakasz, amelynek középpontjában a digitalizáció is ott lesz. Ez hozzájárul majd a további gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez – emelte ki a szerb kormányfő.

A Kopaoniki Üzleti Fórumon a résztvevők egyebek mellett arról hallhattak előadásokat, hogy hogyan lehet elérni a fenntartható gazdasági fejlődést, továbbá melyek azok a kritériumok, amelyeknek teljesülniük kell az uniós csatlakozáshoz. Ana Brnabić miniszterelnök a szerb gazdaság fejlődésének három fázisáról beszélt. Az első szakasz szerinte a válságból való kilábalás volt. Kiemelte: „Szerbiát egy lépés választotta el a csődtől. Emelkedő államadósságunk a múltbéli nagy kötelezettségvállalások miatt 2015-ben mintegy 70 százalék volt. Szerbia növekvő költségvetési hiánya elérte a GDP 6,4 százalékát, ami teljesen fenntarthatatlan volt. Tényleg a szakadék szélén álltunk.”

Az első fázis sikeres befejezését az IMF-fel kötött sikeres megállapodásnak köszönhetjük, ami lehetővé tette, hogy Szerbia hitelképes lett - emelte ki Ana Brnabić. Az átalakulás második fázisa 2017-ben kezdődött, aminek a középpontjában a digitalizáció volt. A szerb miniszterelnök elmondta, hogy nem azért kezdték el ezt fejleszteni, mert modern vagy világtrend, hanem mert ez a leglogikusabb lépés. Most pedig a harmadik fázis küszöbén állunk: Az átalakulás harmadik fázisa szerintem mindenképp az energetikai átalakulás, az ún. Life Since, vagyis élettudományok, illetve minden, ami a biotechnológiával kapcsolatos. Úgy gondolom ez lesz a jövő.

A Kopaoniki Üzleti Fórumon majdnem az összes szerb miniszter tartott előadást, de a politikusok mellett számos szerbiai és külföldi vállalat képviselője is jelen volt.

Kopaoniki Üzleti Fórum
gazdaság
növekedés
Ana Brnabić

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.