Ugrás a tartalomra

A kaponyai csatára emlékeztek Bajmokon

2020.03.07
12:06
2020.03.07
17:38
Forrás
Pannon RTV
Megkoszorúzták a Bajmok és Szabadka közötti emlékművet, illetve elhelyezték a kegyelet virágait Töröky Pál bajmoki kántor sírjánál is, aki részt vett az 1849-es ütközetben.

A bajmoki paprenyacsai temetőben emlékeztek meg Töröky Pálról, aki nyolc másik társával részt vett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcban. A kaponyai csata után telepedett le Bajmokon, ahol több mint negyven évig kántorként tevékenykedett. Ükunokája Kiss Rózsi minden évben részt vesz a megemlékezésen. Mint mondja, a család büszke ősére: Nagyon is büszkék vagyunk rá, ezt kevesek mondhatják el. Mi is már benne vagyunk némileg a korban, és még mindig tiszteletben tartják, illetve mi is megtiszteljük.

A koszorúzás után a kaponyai csata helyszínén folytatódott a megemlékezés. Dudás Károly, VMMSZ tiszteletbeli elnöke elmondta: „Az emlékmű tulajdonképpen a helytállásról szól, ennek a közösségnek a helytállásáról. Minden időben. Legyen az 1848, legyen az 1956, vagy legyen az a nem messze innen lévő magányos akácfa, a '44-es helytállás.

A bátorság soha nem megy ki a divatból, és a hősökre mindig emlékezni kell - hangsúlyozta Pásztor Bálint. A VMSZ alelnöke hozzátette, ez a harmadik emlékműve már a kaponyai csatának, hiszen a történelem zivatarai folytán kettő már eltűnt innen. Pásztor Bálint kiemelte:Nekünk az a feladatunk, hogy megőrizzük az emlékezést. Minden hősre emlékezni kell, de azokra különösen, akik ki tudták vívni a szabadságot, illetve, akik győztes csatát vívtak meg 1849. március 5-én. Ezáltal megvédve Szabadkát és Szegedet. Méltán lehetünk büszkék arra, hogy az 1849-es esztendő egyik legfontosabb győztes csatája itt Bajmok és Szabadka között zajlott le.

A kaponyai csata helyszínén az emlékezés virágait egyebek között a Vajdasági Magyar Szövetség, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviselői helyezték el. A megemlékezést követően a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ klubtermében Halász Tibor tartott előadást az 1848/49-es szabadságharcról.

kaponyai ütközet
Bajmok
paprenyacsai temető
Töröky Pál
VMMSZ
Dudás Károly
koszorúzás
megemlékezés

Most

16:43, Frissítve: 16:57

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.
13:35, Frissítve: 15:51

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.