Ugrás a tartalomra

Virágba borult a szabadkai homokpuszta

2020.03.11
17:26
2020.03.11
19:57
Forrás
Pannon RTV
Két hete tart a védett egyhajúvirág virágzása a szabadkai homokpusztán. A Palics-Ludas Közvállalat illetékesei 2015 óta számlálják a virágokat, figyelve a tavasz egyik hírnökének egyedszám-növekedését

A természetjáró egyesületek évről évre részt vesznek a védett egyhajúvirágok számlálásában. Aleksandar Žmaher három éve rendszeres résztvevője a programnak, elmondása szerint nyugdíjasként örömmel fényképezi és tanulmányozza a különleges védett növényeket. Hozzátette:Évek óta végezzük ezt a Palics-Ludas Közvállalattal együttműködve, tehát ez már megszokott volt számunkra. Annak ellenére, hogy munkanapon kicsit nehezebb összegyűlnünk, mi nagyrészt idősebbek vagyunk, tízen és ezen a területen történő sáfrány számlálásért mi felelünk.

Az egyhajúvirág 2004 óta áll védettség alatt Szerbiában. A 2002-ben egy felszántás történt, amely után nagymértékben megfogyatkozott a lila virág egyedszáma, az országban már csak a szabadkai homokpusztán, a közelben pedig Magyarországon, a Kiskunsági Nemzeti Parkban található meg.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: Az idei évben sikerült egy teljesen szinkronszámlálást elvégezni mert a tegnapi nap folyamán a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai voltak Magyarországon, hogy részt vegyenek a számlálásban. A mai és a holnapi napon viszont a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai vesznek részt itt a számlálásban.

Jelenleg öt nagyobb területen folyik folyamatosan a számlálás, amelyben ötven ember vesz részt.

Sandra Čokić Reh, környezetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: 2008 óta indítottuk meg a projektet. Aktív természetvédelmi intézkedésekkel próbáljuk a növény számára megfelelő élőhelyet kialakítani. Lehetővé tenni a növény egyedszámának növekedését, azt a területet, amelyre kiterjed, hogy legalább valamilyen módon elérje a 2000-es évek előtti területnagyságot, vagy a tizennyolcadik századi kiterjedést, amikor feltételezték, hogy a sáfrány itt 700 hektáron volt megtalálható. Most valahol 8,6 hektárnál tartunk.

A vizsgált területen tavaly 100 000 egyedszámot jegyeztek, idén 25 000-nél tartanak, de a számlálás még tart.

egyhajúvirág
szabadkai homokpuszta
Aleksandar Žmaher
Dobó Márta
Palics-Ludas Közvállalat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.