Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva: megemlékezés a kalandos életű Kossuth-szobornál

2020.03.15
19:31
2020.03.15
21:19
Forrás
Pannon RTV
Elhelyezték az emlékezés virágait, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja pedig felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének határon túli magyarokhoz írt levelét.

A bácskossuthfalvi Kossuth-szobornál emlékeztek 1848/49 hőseire. Hajvert Ákos szavalatai mellett a férfikórus előadása tette ünnepélyesebbé a rendezvényt. Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét. Arról is beszélt, hogy maguk a márciusi ifjak sem hihették, tettük világszenzáció lesz, amelyről még ma is megemlékezik majd a világ magyarsága.

Seffer Attila, Bácskossuthfalva Helyi Közösségének tanácselnöke elmondta, sajnos csak kevesen térnek haza ilyenkor a falu szülöttei közül, de szívében mindenki bácskossuthfalvi, bárhol is él. „Büszkék vagyunk településünkre, büszkék vagyunk Kossuth Lajosunkra, aki településünk névadója, ezen a szép vasárnapi délutánon - függetlenül attól, hogy milyen háttérben kellett megszerveznünk ezt az ünnepséget - azért bízzunk benne, hogy szépen és nagy számban jelen tudunk lenni.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, különleges március 15-e a mai, ugyanakkor a jelenlegi nehéz helyzetben is fontos a nemzeti egység és a közös ünneplés, betartva persze az egészségügyi előírásokat. Hozzátette, március 15-e ugyanakkor a VMSZ kampányának nyitónapja is. „Két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani, nincs az a kampány, amelyik felülírja fontosság szempontjából az emberek biztonságát és egészségét, másrészről pedig azt gondolom, hogy ennek alárendelve nagy valószínűséggel egész biztos, hogy az elkövetkező hetekben nagy rendezvényeket nem fogunk szervezni. Én úgy látom ebben a pillanatban, hogy reális az esélye annak, hogy a választás időpontja talán el is fog tolódni, de megint szeretném aláhúzni, hogy az emberek biztonságától, a vírus leküzdésétől fontosabb kihívás és feladat jelen pillanatban nincs.”

Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke is. A megemlékezésen koszorúztak a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és helyi szervezeteinek képviselői, a VMSZ Ifjúsági Fóruma, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint egyéb művelődési szervezetek és a helyi önkormányzatok képviselői.

megemlékezés
szabadságharc
Választások 2020

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.