Ugrás a tartalomra

Moldvai és vajdasági katonadalokkal tisztelegtek a hősöknek Padén

2020.03.16
10:41
2020.03.16
18:11
Forrás
Pannon RTV
A falubeliek apraja-nagyja részt vett a rövidített műsorban, ahol moldvai és vajdasági katonadalokkal is tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt vasárnap késő délután.

A koszorúk megáldásával kezdődött a padéiak megemlékezése az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A helyi temetőben álló kopjafánál az elesett hazafiak tiszteletére a lakosok és a helyi kultúrkör tagjai mellett, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is koszorúztak.

Ezután a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör otthonának udvarában alkalmi műsorral folytatódott a megemlékezés. A helyi önkéntes tűzoltók is rendszeresen részt vesznek a rendezvényeken, illetve a megemlékezéseken. Komáromi László, elnök, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Padé: „Nem szabad, hogy elfelejtsék, hogy magyarok. Mindig és mindenhol kell, hogy mondják, hogy magyarok, és ne csak mondják, csinálják is a magyarságot, mert a magyarságot csinálni is kell, élni vele, éljenek a magyarságukkal, és büszkék legyenek arra, hogy magyarok.”

A bánáti faluban már több mint húsz éve, hagyományosan a kultúrkör szervezésében emlékeznek meg nemzeti ünnepünkről. Igaz, az idén rövidítettek a műsoron, és a zárt téri ünnepség is elmaradt a koronavírus miatt bevezetett kormányrendelet miatt. Komáromi Róbert, elnök, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Padé: „A Takáts Rafael Magyar Kultúrkör 1996-ban alakult, és igyekszünk, hogy minél több magyar gyereket, minél több magyar embert vonjunk ebbe a műsorba, és ha tehetjük vidéki fellépőket is szívesen hívunk.”

A helyiek mellett az idei műsor egyik különleges vendége Biró László, mezőtúri származású népzenész volt, aki a Petőfi-program ösztöndíjasaként teljesít oktatói feladatokat Észak-Bánátban. Citerája kísérete mellett kalotaszegi katonadalokat énekelt az egybegyűlteknek.

Padé
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.