Ugrás a tartalomra

Megrohamozták a boltokat Szabadkán, az iskolák pedig üresen állnak

2020.03.16
14:59
2020.03.16
22:18
Forrás
Pannon RTV
Megmutatjuk, milyen a helyzet a rendkívüli állapot bevezetése után.

Bezártak az alapfokú- és középfokú, továbbá a felsőoktatási intézmények Szerbia-szerte, az ország területére csak a szerbiai állampolgárokat engedik be, sorok alakultak ki a gyógyszertárak, a bankok, valamint a boltok előtt - ez jellemezte az országot a rendkívüli állapot bevezetése után, hétfőn. Az illetékesek továbbra is leszögezik, nincs értelme az élelmiszer-halmozásnak, mindenből van elegendő.

Csendesek voltak hétfő reggel Szabadkán az iskolák udvarai. A rendkívüli helyzettől függetlenül az iskolaigazgatók és a tanárok továbbra is bejárnak az intézményekbe, de a szükségállapot feloldásáig a diákok távoktatásban részesülnek.

Nem olyan rég ért véget az iskolaszünet az influenzaszezon miatt, most azonban újra szünetelnek az oktatási intézmények a koronavírus miatt. Hogy meddig, azt az igazgatók és a tanárok minisztériumi utasításban fogják megkapni.

A város bevásárlóközpontjait szinte megrohamozták az emberek hétfő reggel. Egyes helyeken a kosarak kézről-kézre jártak. Üresen tátongó polcok és pultok fogadják a vásárlókat. A legkeresettebb termék a liszt, a cukor, a tartós élelmiszer, illetve a tisztító- és tisztálkodószer.

A szabadkai bevásárlóközpontokhoz hétfő délelőtt folyamatosan érkeztek az emberek. A polcokról a termékek gyorsan fogynak. A hiányzó cikkeket azonban pótolják. A parkolóba szinte alig lehet üres helyet találni.

Az illetékesek folyamatosan hangoztatják, hogy mindenből van elegendő, nincs szükség készlethalmozásra. A boltokat folyamatosan feltöltik majd. Rasim Ljaljić a szerb közmédiának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy ebben az időszakban sem emelkedhetnek a boltokban a keresett termékek árai. Abban az esetben, ha valaki visszaélést, illetve bármilyen szabálytalanságot tapasztal, 7:30 és 22:00 között a 011/269-9610-es telefonszámon bejelentheti azt - részletezte a kereskedelmi miniszter. „Amennyiben megnövekszik a kereslet, és az emberek gondolkodás nélkül vásárolnak mindent, ami kell vagy nem kell nekik, lehetőségünk van arra, hogy korlátozzuk a vásárlás mennyiségét, vagy meghatározzuk az árakat.”

Mindez így is történt, ugyanis harminchat termék ára nem emelkedhet Szerbiában, ezekért legfeljebb a március 5-ig kiszabott árat szabad megfizettetni. A rendelet az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és a higiéniai termékekre vonatkozik. A következő harminc napban nem drágulhat a liszt, a kenyér, az étolaj, a só, a víz, a zöldség és a gyümölcs, a tészta, a friss és a feldolgozott hús, a tojás, a tej, a joghurt és a babaételek. A higiéniai termékek közül a szappanokért, a mosószerekért, a fogkrémekért, a samponokért, a toalettpapírért, továbbá a pelenkákért nem kérhetnek el több pénzt az üzletekben. A fertőtlenítőszerek, kesztyűk, védőszemüvegek, maszkok ára sem növekedhet.

Nem csak a boltokban volt tumultus, a gyógyszertárak, valamint a bankok előtt is kígyózó sorok alakultak ki hétfő reggelre.

koronavírus
Szabadka
bolt
áru
roham
zárva

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.