Ugrás a tartalomra

Egy nap alatt 475 áldozata volt a járványnak Olaszországban

2020.03.18
20:26
2020.03.18
20:36
Forrás
MTI
Törökország lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit, szükségállapotot hirdettek Észak-Macedóniában, az Egyesült Királyságban eddig összesen 104 halottja van a járványnak.

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 713-ra nőtt. A gyógyultak száma egy nap alatt több mint ezerrel 4025-re nőtt.     A fertőzöttek száma 2648-cal emelkedett, ez kevesebb a keddi több mint 2900-nál, de több a hétfőn mért adatnál.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Burhan Ozbilici 

Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt - jelentette szerdán az NTV török hírtelevízió.  A beszámoló szerint a teherforgalmat nem korlátozzák. A hírek szerint Ankara a Törökország és Görögország között, az Égei-tengeren közlekedő kompjáratokat is leállíttatta. A hírtelevízió tudatta, hogy a görög és a bolgár állampolgárok, valamint azon a harmadik országok állampolgárai, akik az utóbbi 14 napban Görögországban és Bulgáriában tartózkodtak, csütörtök éjfél után már nem léphetnek be Törökországba. A sajtóhír megjelenésével egy időben Recep Tayyip Erdogan török elnök a járvány elleni küzdelmet koordináló ülésen elnökölt Ankarában. Erdogan az egyeztetést követő beszédében egy átfogó segélycsomagot jelentett be a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. A török államfő egyúttal arra kérte a lakosokat, ha nem kötelesek, ne hagyják el otthonaikat, amíg a fertőzésveszély el nem múlik.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Szükségállapotot hirdettek Észak-Macedóniában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be Sztevo Pendarovszki államfő, miután megbeszélést folytatott a kormánytagokkal és az egészségügyi illetékesekkel. A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a szükségállapotot egyelőre 30 napra hirdették ki. A szükségállapot kihirdetése lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy megelőző intézkedéseket hozzon a parlament engedélye nélkül, az országgyűlést ugyanis korábban feloszlatták az április 12-re tervezett előrehozott választás miatt. A választást kedden határozatlan időre elhalasztották. A szkopjei vezetés korábban már bezárta az iskolákat és a vendéglátóipari egységeket, lezárta a határokat a külföldi állampolgárok előtt, és betiltotta a tömeges rendezvényeket. A nyugat-balkáni országban eddig 35 fertőzöttet regisztráltak, az egészségügyi miniszter szerint a járvány lecsengéséig 2000 betegre lehet számítani.

Foto: Tanjug/ Bundesregierung/Steffen Kugler via AP

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerda esti televíziós beszédében. A második világháború óta nem volt annyira fontos "a közös, szolidáris cselekvés", mint most - jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth 

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) délutáni bejelentése szerint az előző 24 órában 32 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, valamennyien Angliában. Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 104 halottja van a járványnak, közülük 99-en Angliában haltak bele a betegségbe. A tájékoztatás szerint a legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 94 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt. A brit egészségügyi minisztérium friss adatai alapján az Egyesült Királyságban szerdáig 56 221 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 2626 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Lassan kezd újra beindulni az élet az új koronavírus-járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, ahonnan kedd éjfélig már csupán egyetlen újabb esetet jelentettek, a tartomány székhelyén, Vuhanban azonban még mindig terjed a kór.

A tartomány túlnyomó részében csökkentették a készültségi fokozatot, miután Vuhanon kívül a vírus terjedését a hivatalos adatok szerint sikerült megfékezni. Jelenleg már csupán Vuhanban tartják fent a legmagasabb készültségi fokozatot, a Zsenminzsipao kínai pártlap szerint pedig a vuhani orvosok egy egyelőre ismeretlen vírushordozó miatt aggódnak, a városban ugyanis még mindig naponta diagnosztizálnak új betegeket.  Kedd estig ráadásul 630 újabb beteg jelentkezett a vuhani lázklinikákon, szemben az egy nappal korábbi 32 esettel - írja a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Hupej tartomány egészéből - beleértve Vuhant - mindazonáltal egyetlen újabb fertőzésgyanús esetet sem regisztráltak kedd éjfélig az egy nappal korábbi adathoz képest.

koronavírus
koronavírus-járvány
koronavírus-fertőzés
Olaszország
Törökország
Észak-Macedónia
Recep Tayyip Erdogan
Sztevo Pendarovszki
Angela Merkel
Németország
Egyesült Királyság
Vuhan
Kína

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.