Ugrás a tartalomra

Két erős földrengés rázta meg Zágrábot

2020.03.22
09:02
2024.03.19
08:50
Forrás
Szerbiai RTV, vijesti.hrt.hr, MTI
A horvát fővárosban egy fiatal súlyosan, többen könnyebben megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális, falak repedtek meg, az áram is elment.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Filip Horvat

Az első, a Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű rengés 6 óra 23 perckor érte el a horvát fővárost. Epicentruma 7 kilométerre északra volt Zágrábtól, 10 kilométeres mélységben. A képeken jól látható a pusztítás, amit végzett.

Fotók: Tanjug/HINA/AP

A falak több helyen megrepedeztek. Az első hírek szerint egy gyermek is megsérült, amikor a tető egy része ráhullott. Másokat a törmelék elzárt a külvilágtól. Zoran Milanović államfőt evakuálni kellett. A homlokzatról lezúduló téglák több gépjárművet is maguk alá temettek. Rövid időre az áram is elment a város egyes területein. 

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Ez pedig itt már a zágrábi katedrális, aminek déli tornya omlott le a rengés következtében.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

A földmozgás alig 10 másodpercig tartott, azonban 40 perccel később megismétlődött. Ekkor valamivel gyengébb, 5-ös erősségű volt, és rövidebb ideig is tartott.

A rengést nemcsak Horvátországban, hanem Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Ausztriában és Magyarországon is érezni lehetett.

földrengés
Zágráb

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.