Ugrás a tartalomra

Kárt okozhat a fagy a kalászosokban

2020.03.25
12:39
2020.03.25
16:46
Forrás
Pannon RTV
A szokatlanul későn érkezett havazás miatt aggódnak a vajdasági gazdák. Attól tartanak, hogy a fagyok kárt okoznak a szárba szökkenés előtt álló kalászosoknak és az olajrepcének.

A szakemberek már a gombabetegségek megjelenésére hívják fel a figyelmet.

Milinszki Pál gazdálkodó szerint a nedvességre szüksége van a gabonának, a repcének és a termőföldnek is, de a hirtelen jött lehűlés károsíthatja a szárba szökkenés előtt álló búzát: „Ebben a fázisban nem igazán szeretik a mínusz körüli, nulla alatti hőmérsékleteket. Reméljük, nem lesz komoly negatív következménye.”

A dél-bácskai körzetben az elmúlt két nap alatt körülbelül 10 centiméter hó hullott. Ez elegendő ahhoz, hogy a kalászosokat megóvja a reggeli fagytól, de az olvadást követően a gombabetegségek tömeges megjelenésével kell számolni.

Németh Alfréd, agrármérnök, Újvidék: „A gabona egész jó strapa bíró, és a hideget meg a száraz fagyot ebben a stádiumban elég jól elbírja. Ha a hó elmúlik, és megindul a felmelegedés, ajánlanám a gazdáknak, hogy kimenjenek a parcellára, megnézzék azokat, főleg a gombás betegségek megjelenése miatt, ha adott az alkalom, akkor permetezni kell.”

A szakember azt is elmondta, hogy a jelenlegi időjárás nem késlelteti a tavaszi kapásnövények vetését, mert az optimális idő április első napjaiban kezdődik. A csapadék viszont jól jött a mélyebb talajrétegek nedvességháztartásának feltöltéséhez.

gabona
búza
kalászosok
olajrepce
fagy

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.