Ugrás a tartalomra

A már hazatért vándormadarak is megsínylették a márciusi havazást

2020.03.26
17:38
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A hét elején végigsöpört drasztikus lehűlés és havazás nemcsak az emberi szervezetet és a mezőgazdászok életét tette próbára. A délről hazatért madarak és a kistestű emlősök életét is megkeserítette.

A tavasz beköszöntével számos vonuló madár hazatért délről, azonban az elmúlt napok drasztikus hőmérséklet-csökkenése próbára tette néhányukat. Gergely József ornitológus elmondta, a nagytestű madarak, így a vizes területeken élő gázlómadarak sem szenvedtek táplálékhiányban, mivel a hőmérséklet nem volt tartósan fagypont alatt, így könnyedén hozzájutottak a betevőjükhöz. „A kistestű énekesmadaraknak, amelyek rovarevők, viszont nem kedvez a 4-5 napos hideg idő - folytatta a szakember -, mert ha nem repülnek a rovarok, a fecskék nem tudnak mit enni és éhen halnak. Ilyesmire sajnos az elmúlt 10-20 évben többször is volt példa és ez is egyik oka annak, hogy a fecskeállományuk jelentősen megcsappant az elmúlt évtizedekben, de a gólyák és a gémek szerencsésen átvészelték ezt a 2-3 napos hideget.”

Előfordulhat azonban, hogy a táplálékhiány következtében legyengült vagy sérült madarat találhatunk környezetünkben. A szakember szerint gyors segítség lehet házilag etetni őket, ugyanakkor a legjobb az illetékes befogadóközpontokat felkeresni, ahol szakszerű ellátásban részesítik a rászoruló madarakat.

A hüllők és kétéltűek esetében más a helyzet. Ezek az élőlények változó testhőmérsékletűek, tehát a környezeti hőmérséklethez alkalmazkodnak. A hideg időben lecsökken a testhőmérsékletük és az életfunkciójuk, hibernált állapotba kerülnek.

Gergely József arról is beszélt, hogy a kistestű emlősök számára sem jelentett komolyabb veszélyt a néhány napos lehűlés: „A sünök a téli tartalékból táplálkoztak, és ilyenkor csigákat, bogarakat fogyasztják, ezt a 2-3 napot ők is kibírják koplalással.”

A tavaszi lehűlés tehát nem ritka jelenség a természet számára, a szélsőséges időjárás tartogathat még hasonló meglepetéseket. A következő napokban viszont visszatér a tavasz és a felmelegedés a térségbe.

havazás
madár
fecske
vándormadár

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:02, Frissítve: 16:26

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.