Ugrás a tartalomra

Újra sötétségbe borul a Föld egy órára

2020.03.27
20:37
2024.03.19
08:50
Forrás
femina.hu
Idén online térben is zajlik a Föld órája. Az évek során már hagyománnyá nőtte ki magát a kezdeményezés, amely szerint március 28-án egy órára sötétségbe borul a Föld.

A világ nagyvárosaiban és kis településein várhatóan idén is lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait.

Magyarországon több vidéki város mellett Budapest is folytatja a hagyományt, és március 28-án este fél 9 és fél 10 között egy órára kialszanak a főváros fényei.

Otthonában bárki követheti ezt az akciót azzal, hogy egy órára kikapcsolja minden elektronikus berendezését, leoltja a világítást. Ezzel kifejezheti támogatását a természeti értékeink megóvásáért.

A kialakult járvány miatt idén online térben is hozzájárulhatnak az emberek a kezdeményezéshez. A közösségi oldalakon egy nyilvános poszt keretében bárki kifejezheti véleményét, hogy hogyan óvná meg a természetet. Ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy emberek millióinak felhívják a figyelmét a természet értékeinek és megóvásának fontosságára, még akkor is, ha ez digitálisan történik.

Az akció mellett Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista is kiállt, aki úgy nyilatkozott: "Az összefogás bolygónk megóvásáért sosem volt még ennyire fontos és sürgető. Most, hogy a világ lakosságának jelentős része otthon marad annak érdekében, hogy lassítsuk a koronavírus terjedését, mindenkinek azt javaslom: fogjunk össze virtuálisan a Föld órája jegyében, és fejezzük ki elkötelezettségünket a bolygónk és a természet iránt. Hallassuk a hangunkat online, felelősségteljesen."

A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira. Tavaly több mint 180 ország vett részt benne. Az eseményhez a foldoraja.hu oldalon is lehet csatlakozni. 

föld órája
online
sötétség

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.