Ugrás a tartalomra

Vučić: Már ezen a héten bevezethetik a 24 órás teljes kijárási tilalmat

2020.03.30
11:36
2020.03.30
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ha a koronavírus-fertőzöttek száma a következő néhány napban meredeken emelkedik Szerbiában, már akár ezen a héten bevezethetik a 24 órás teljes kijárási tilalmat.

Ezt  a szerb elnök a Prva Televízó vendégeként nyilatkozta. Aleksandar Vučić a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatban is elárult néhány részletet.

Néhány nap múlva akár a 24 órás kijárási tilalmat is bevezethetik Szerbiában - mondta a szerb elnök a Prva televízió műsorában. Minden a járvány terjedésétől, és az emberek felelősségtudatától függ, vagyis attól, hogy otthon maradnak-e – tette hozzá Aleksandar Vučić.

„Nekünk vannak a legszigorúbb intézkedéseink Európában, de nem fogunk tétovázni, és nem érdekel, hogy mit mondanak az emberek. Bevezetjük a 24 órás kijárási tilalmat, ha nem lesznek jobbak az eredmények. Ezt nyíltan és előre elmondhatom.”

Aleksandar Vučić tervei szerint minden felnőtt szerbiai állampolgár 100 eurót kapna a közeljövőben a koronavírus-járvány gazdaságot romboló hatásai miatt. Az egyszeri támogatásra mindenki jogosult lenne, kezdve a munkanélküliektől, egészen a nyugdíjasokig - magyarázta Vučić. Ahhoz, hogy ezt az összeget mindenki megkapja, mintegy 520 millió euróra van szükség. Szerbia nemcsak az egészségügyi dolgozók fizetését növelte 10 százalékkal, hanem a mikro- és kisvállalkozásoknak is igyekszik segíteni - mondta Vučić. Hozzátette: „Három hónapig fizetni fogjuk a minimálbért minden vállalkozónak. Minden fodrásznak, cipésznek, péknek, taxisnak, mindenkinek, kivétel nélkül, illetve minden alkalmazottjuknak is. A mikro- és kisvállalkozásokban teljes minimálbért kapnak. Tehát a fodrász a három munkása után 750 eurót fog kapni tőlünk. Mindenki után 250 eurót havonta.”

A szerb elnök elmondta, azon is gondolkodik, hogy miként tudnák segíteni azokat a kistermelőket, akik most nem tudják eladni a terményeiket a piacon. A válságkezelő gazdasági intézkedéseket várhatóan kedden ismertetik részletesen.

kijárási tilalom
Aleksandar Vučić
koronavírus

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.