Ugrás a tartalomra

Az EU több százmillió euróval támogatja a Nyugat-Balkánt

2020.03.30
18:18
2020.03.30
18:32
Forrás
MTI
Az Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat és a keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - hangzott el az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

A videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben részletezték: a nyugat balkáni országok - Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó és Szerbia - 38 millió euró összegű azonnali támogatást kapnak az egészségügyi sürgősség kezelésére, amely magában foglalja orvosi és védőfelszerelések vásárlását és a kórházi kapacitások fejlesztését. Emellett, az Európai Bizottság még 374 milliót csoportosít át, hogy segítse a régió gazdasági felépülését.

Az unió végrehajtó testülete további 140 millió gyorssegélyt mozgósít a keleti partnerországokba - Örményországba, Azerbajdzsánba, Fehéroroszországba, Georgiába, Ukrajnába, és Moldovába - valamint 700 millió euró összegű támogatást nyújt a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a térségben.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta: „Az EU egy még nem tapasztalt válsággal néz szembe, de még ebben a helyzetben is kiáll keleti és nyugati partnerei mellett. Azonnal reagálunk mind az egészségügyi vészhelyzetre, mind ezen régiók társadalmainak és gazdaságainak hosszabb távú szükségleteire."
     
    

EU
Európai Unió
Nyugat-Balkán
támogatás
koronavírus

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.