Ugrás a tartalomra

Covid-19 rendelők nyílnak Szerbia-szerte

2020.04.02
08:04
Forrás
Pannon RTV
Ezekben jelentkezhetnek ezentúl mindazok, akik a koronavírus tüneteit észlelik magukon. A vizsgálatra nem kell időpontot kérni, a rendelők 7.00-től 22.00 óráig fogadják a pácienseket.

A szerbiai Egészségügyi Minisztérium célja, hogy az esetleges fertőzöttek kezelése mielőbb megkezdődjön, és hogy tehermentesítsék a kórházakat.

Többé nem telefonon kell jelentkezniük, amennyiben nehézlégzést tapasztalnak, hőemelkedésük van és köhögnek, hanem az erre kijelölt egészségházakban - jelentette be Berislav Vekić egészségügyi államtitkár. Hozzátette, ennek az a célja, hogy az emberek idejében, még az első tünetek észlelésekor jelentkezzenek, és hogy tehermentesítsék a kórházakat.

Berislav Vekić, államtitkár, Egészségügyi Minisztérium: „Észrevettük, hogy a polgárok elég későn jelentkeznek vizsgálatra, már a harmadik, negyedik napon, amikor már magas lázuk van. Ez súlyosbítja a klinikai képet, és nehezíti a gyógykezelést. Emellett csökkenteni kívántuk a betegek számát a kórházakban és a fertőző betegségek klinikáján.”

A rendelők 7-től 22 óráig fogadják majd a pácienseket, tehát a kijárási tilalom idején is. Nem kell telefonon jelentkezni 22 óra után sem, hanem szükség esetén közvetlenül az általános kórházba vagy a fertőző betegségek klinikájára kell menni.

„Miután az egészségházban megvizsgálták a beteget, eldöntik, hogy szükség van-e további diagnosztikára. Ez pedig a tüdőröntgen, hogy kizárják a tüdőgyulladást, vagy kiegészítő biokémiai elemzések, a leukocita képlet meghatározása. Csak, amikor már teljesen összeáll a kép a páciens állapotáról, akkor küldik másodlagos kezelésre, illetve önkaranténba.

Az államtitkár hozzátette, a covid-19 rendelők működtetéséhez elegendő szakképzett személyzettel rendelkeznek, akiket az utóbbi két hétben felkészítettek a koronavírus-fertőzöttség diagnosztizálására és a védekezésre.

COVID-19
Rendelő
egészségügy
Berislav Vekić
nehézlégzés
légzés
nehézség
köhögés
egészségház

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.