Ugrás a tartalomra

Nemzeti gyásznap lesz szombaton Kínában

2020.04.03
10:12
2020.04.03
10:22
Forrás
MTI
Nemzeti gyásznapot hirdetett szombatra a kínai kormányzat mindazok emlékére, akik az országban az új koronavírus járvány ellen küzdelem során, illetve a fertőzés következtében haltak meg.

A szombaton pekingi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezés idejére a nemzeti lobogókat félárbócra eresztik Kína-szerte, valamint az ország külföldi diplomáciai kirendeltségein. Az áldozatok előtt háromperces néma csönddel róják le kegyeletüket a kínaiak, megszólalnak a légvédelmi szirénák, a hajó-, vonat- és autókürtök. Kínában szombatra esik a változó dátumú halottak napja (csinming), amikor a családok hagyományosan megemlékeznek elhunyt szeretteikről.

Hupej tartományban csütörtökön 14 embert avattak hivatalosan a járvány mártírjává. A vírus ellen hősiesen küzdő, de a fertőzés okozta betegségben elhunyt emberek listáján szerepelt Li Ven-liang, a vírus felbukkanására elsők között figyelmeztető vuhani orvos is, akit a helyi rendőrség meghurcolt az információ kiszivárogtatása miatt.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Damian Dovarganes

Bár a vírus terjedése az országban márciusra lecsillapodott, a külföldről naponta beutazó fertőzöttek nem elhanyagolható száma miatt sokan a járvány második hullámától tartanak. Vuhanban, ahonnan a világjárvány a tavalyi év végén elindult, április 8-ra tűzték ki a január végén életbe léptetett vesztegzár teljes feloldását, és az elmúlt egy hétben már számos enyhítést alkalmaztak. Vang Csung-lin helyi párttitkár azonban arra szólította fel a lakosokat, hogy továbbra is csak szükséges esetben hagyják el az otthonaikat, tartsák be az óvintézkedéseket, körültekintéssel járjanak el.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Kína szárazföldi részén csütörtökön 31 újabb, a betegség tüneteit produkáló fertőzöttet regisztráltak, közülük 29-en külföldről érkeztek. Az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 620-ra nőtt, míg csütörtök éjfélig összesen 3322 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Szerdán 60 panaszmentes fertőzöttet azonosítottak, közülük heten utaztak be külföldről. A jelenleg megfigyelés alatt álló, aszimptomatikus esetek száma 1027.

Kína
gyásznap
koronavírus

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.