Ugrás a tartalomra

Nem bírságolják meg a termelőket, akik a földeken dolgoznak

2020.04.05
11:50
2020.04.05
16:52
Forrás
Pannon RTV
Az eddigi tapasztalatok szerint a rendőrök rugalmasan állnak a földművelés kérdéséhez a kijárási tilalom ideje alatt is.

A szerbiai mezőgazdasági termelőket nem bírságolták meg csak azért, mert művelik földjeiket és biztosítják az ország számára az élelmet - nyilatkozta a szerb közmédiának Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter. Hozzátette, az állam teljes támogatását élvezik a termelők. A kijárási tilalommal, valamint a koronavírus miatti korlátozásokkal egyébként teljesen új helyzet állt elő a mezőgazdaságban.

Javában zajlanak a munkálatok a határban. Lackó Igor szentmihályi termelő a tervei szerint a következő két hétben száz hektáron vet majd kukoricát. A szerb közmédiának nyilatkozva elmondta, az optimális idő előtt lát neki a vetésnek. „Mindig április elseje körül szoktuk kezdeni, a nedvesség miatt. Most attól félünk, ha nem lesz eső, az ártani fog a kelésnek. Emellett a kijárási tilalom miatt, mindent időben be kell fejeznünk, hogy hazaérjünk időben.”

A szakemberek azt javasolják a mezőgazdászoknak, hogy várjanak még a kukorica vetésével addig, amíg beköszönt az igazi tavasz, magasabb hőmérsékleti értékekkel. Ugyanakkor lecsökkent a kereslet a kukoricára - mondják a bánáti termelők. Az elmúlt időszakban alig van, aki felvásárolná. Fülöp János, termelő, Udvarnok: „A tavalyi kukoricát még nem adtuk el, nincs, aki felvásárolja. Ott áll a raktárban, megkérdezzük, mennyi az ára, nem tudják az árát. Kérjük, hogy adják vissza a kukoricát, és megpróbáljuk értékesíteni magánszemélyeknek.”

A termelőknek át kellett szervezniük napjaikat a kijárási tilalom bevezetése óta, főleg azoknak, akik növénytermesztés mellett haszonállatokkal is foglalkoznak. Fülöp Dávid, termelő, Udvarnok: „Korán felkelünk hajnalban, 3-4 óra körül, és mindent be kell fejeznünk 7-8 óráig, hogy kimehessünk a földekre. Ami az időjárási viszonyokat és a kijárási tilalmat illeti, nem tudunk mindent befejezni.”

A termelők csak végeznék munkájukat, a rendőrök pedig az eddigi tapasztalatok szerint rugalmasan állnak a földművelés kérdéséhez. Dragan Lazarević, termelő, Galagonyás: „Az az ember, aki megy dolgozni a kertjébe, földjére, ismerős a rendőröknek és mindenkinek. Senki nem fog traktorral plázába menni, vagy hasonlók. Nem mindent kell értelmezni szó szerint, bizonyos dolgokat el kell különíteni.”

Senkit nem büntettek meg eddig azért, mert végezte a munkáját a földeken - szögezte le Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. „Megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy megegyezésre jussunk azokkal, akik tejtermeléssel, zöldség- és gyümölcstermesztéssel, vagy méhészettel foglalkoznak. Tehát azokkal a munkavégzéssekkel, amelyeket leginkább érint a kijárási korlátozás.”

Hozzátette, a mezőgazdasági termelők, állattenyésztők mind a szerbiai élelmiszer-ellátás folyamatosságáért dolgoznak, ebben pedig maximális támogatást élveznek.

kijárási tilalom
rendkívüli helyzet
földműves
termelő
bírság
földművelés
vetés

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.