Ugrás a tartalomra

A leghatásosabb védekezés a koronavírus ellen a maszk viselése

2020.04.06
09:49
2020.04.06
09:55
Forrás
Pannon RTV
A leghatásosabb védekezés a koronavírus ellen a maszk viselése, a terjedése ellen pedig az izoláció a leghatékonyabb intézkedés - mondta dr. Peng Hszicsang az Odbrana magazinnak.

A kínai Guangdong tartomány Fertőző Betegségeket Ellenőrző Központ munkatársa, a Szerbiában tartózkodó orvosi szakértői csoport vezetője kiemelte, a Szerbia által bevezetett intézkedések - a rendkívüli helyzet kihirdetése, a kijárási tilalom bevezetése és a határok lezárása - olyan intézkedések, amelyeket meg kellett hozni, és ezek hatásosak a járvány terjedésének mérséklése szempontjából. Arról is beszélt, hogy a vírus esetleg 56 fokon tud elpusztulni.

Ami a Covid-19 természetét illeti, Peng doktor azt mondta, ez a koronavírusnak egy új típusa, amely az eddig ismeretek szerint hasonló SARS-hoz és a MERS-hez. Hozzátette, az ellenálló képessége is ezekhez hasonló, vagyis tovább meg tud maradni a hidegen. Voltak olyan elméletek, hogy nem szereti a meleget, de a legutóbbi tapasztalatok szerint nem is fél tőle. Amennyiben egy órán át 56 foknak tesszük ki, akkor elpusztul, de Afrikában is meg tud maradni, ott is vannak fertőzöttek - emelte ki az orvos. A vírust a betegség megjelenésétől számítva a második, illetve az ötödik napon a legkönnyebb átvinni másra - mondja. Hozzátette, kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki, aki már kigyógyult, újra megfertőződjön.

Ugyanakkor kiemelte, ilyenkor a karantén a legjobb megoldás, és Kínában, habár az emberek nehezen viselték ezt, megértették, mennyire fontos ez az intézkedés és együttműködtek a kormánnyal.

Nemcsak az egészségügyi rendszerre kell háruljon a vírus elleni küzdelem terhe, az egész közösség ki kell vegye belőle a részét. Mi is csak közösen tudtuk legyőzni a vírust - hangsúlyozta dr. Peng.

Kína és Amerika is készítik már a vakcinát, ez ugyanis a leghatásosabb gyógyszer a vírus ellen. Kínában most kezdik a klinikai vizsgálatokat önkénteseken, és ezek elvégzése után három hónapnak kell eltelnie, hogy hivatalosan alkalmazni lehessen - emelte ki a kínai orvos. Becslése szerint ez körülbelül június végére várható.

Arról is beszélt, hogy a katonaságnak nagy szerepe volt a járvány elleni küzdelemben, a katonák építették fel ugyanis a mobil kórházakat, ahol nagyon sok embernek tudtak segíteni.

maszk
orvos
karantén
COVID-19

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.