Ugrás a tartalomra

A gyümölcsösökben hatalmas károkat okozott a márciusi fagy

2020.04.10
07:09
2020.04.11
15:42
Forrás
Pannon RTV
A fagy leginkább a barackfákat érintette, de a szilva és a cseresznye is károsodott. A kár sok helyen száz százalékos - mondják a termelők.

A márciusi fagy hatalmas károkat okozott egész Vajdaságban, így Magyarkanizsán is. Enyhe tél van mögöttünk, ezért a gyümölcsfák is hamar virágba borultak. Azonban körülbelül tíz nappal ezelőtt fagy jelentkezett itt a környékünkön, Észak-Bácskában, így Magyarkanizsán is, ezt pedig legjobban a barackfák sínylették meg. Az elfagyott virágokat szét lehet morzsolni, szóval ez előreláthatóan igen komoly anyagi kárt jelent majd a termelőknek.

Annak ellenére, hogy termés nem lesz a barackfákon, még ugyanúgy gondozni kell őket, ami kiadásokkal jár és főleg innen keletkeznek majd az anyagi károk -mondja a magyarkanizsai Csukonyi Mihály, aki kisebb területen termeli a gyümölcsöt. „Az én véleményem szerint és akikkel általában tudok találkozni, mindenki panaszkodik, hogy úgy a barack, elsősorban a barack, másodsorban a szilva is teljesen elfagyott. Esetleg a későbbi virágzások, pár virág, azon lehet termés, akkor azon lesz.”

Kovács Józseféknek a magyarkanizsai Haterem városrészben van egy kis gyümölcsöse. Szerinte az idei baracktermésből sem lekvárt, sem pálinkát nem tudnak majd készíteni. „Majdnem két éve, hogy nincs barackunk. Állandóan elfagy.” A termelők bíznak benne, hogy nem kerül sor újabb fagyokra, ami a többi gyümölcsfát is megkárosítaná.

barack
fagykár
gyümölcs

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.