Ugrás a tartalomra

A flamingók erős barátságokat kötnek egymással

2020.04.14
17:09
2023.11.02
09:03
Forrás
MTI
Brit kutatók öt évig figyelték a flamingók viselkedését, és kiderült, hogy a rózsaszín tollú madarak kifejezetten keresik egy adott flamingó társaságát, mintha közeli barátok lennének.

Más egyedeket azonban elkerülnek, ami arra utal, hogy velük nem akarnak barátkozni. A kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy a flamingók összetett társadalomban élnek. Hosszú távú barátságokat kötnek a laza, alkalmi kapcsolatok helyett - fejtette ki Paul Rose, az Exeteri Egyetem tudósa.

A kutatók szerint a flamingók, akár az emberek, különböző okokból alakítanak ki barátságokat, barátságaik hosszú időtartama arra utal, hogy ez a természetben való túlélésük szempontjából is fontos.

„A flamingók hosszú életűek, néhány példány már a hatvanas évek óta él a Slimbridge-ben, és a kutatásunk szerint barátságaik stabilan megmaradnak hosszú évek után is" - emelte ki a tanulmány.

A 2012-16-ig tartó megfigyelés adatait elemző kutatásban karibi, chilei, andoki és kis flamingók csoportjait vizsgálták. A csapatok létszáma 20 példánytól több mint 140 példányig terjedt, és a kutatók szerint minél nagyobb létszámú volt, annál összetettebbek voltak a bennük kialakult társadalmi interakciók.

flamingó
Barátság
brit kutatás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.