Ugrás a tartalomra

Moszkva: az olajpiac nyomás alatt marad az OPEC+ megállapodás májusi hatályba lépéséig

2020.04.21
21:26
2020.04.21
21:35
Forrás
MTI
A globális olajpiac nyomás alatt marad a kitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás májusi hatályba lépéséig - közölte kedden Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Mint mondta, az OPEC+ megállapodás részesei figyelemmel követik a helyzetet, és szükség esetén képesek lesznek reagálni. Novak szerint nem kell dramatizálni az amerikai jegyzések minapi spekulatív zuhanását, amelyet a májusi szállítási határidős ügyletek eladása és a kereslet hiánya okozott.

A piac volatilitásáért a tározók telítettségét és a világgazdaság bizonytalan perspektíváit okolta.

A hétfői kereskedés mélypontján a West Texas Intermediate (WTI) a májusi kontraktusokban hordónként mínusz 40,32 dolláron is forgott.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke, volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az árzuhanás "nagyon emlékeztetett egy kartell-összeesküvésre". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangoztatta, hogy egy kellemetlen spekulatív helyzet jött létre, amelynek azonban "nem kell apokaliptikus színezetet adni", és hogy Moszkvának megvannak az eszközei arra, hogy csillapítsa fejleményeknek az orosz gazdaságra gyakorolt hatását.

A WTI árának összeomlását az olajpiac általános, túltermelési válsága okozta. Az OPEC+ országok által bejelentett kitermelés-csökkentés még nem kezdődött el.
 
Az orosz sajtó szerint a belföldi adók miatt az olaj világpiaci árának zuhanása csak csekély árcsökkenést okozott az orosz benzinkutaknál, ráadásul nem is az ország egész területén.

olajipar
kőolaj

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.