Ugrás a tartalomra

Vigyázat, jönnek a vérszívók!

2020.04.24
15:27
2020.04.24
17:03
Forrás
Pannon RTV
A felmelegedéssel előbújtak a rovarok. A vérszívók, a szúnyogok és a kullancsok ilyenkor a legaktívabbak, ezért fokozottan kell védekezni ellenük, mert az utóbbi fertőző betegségeket is terjeszthet.

A kullancsok már a kertekben és a városokban is jelentkeznek, ezért fűnyírással és permetezéssel kell megfékezni elterjedésüket.

Balogh István megrögzött természetjáró. Már jól tudja, hogy a tavaszi időszakban fokozott figyelmet kell szentelni a vérszívó és betegséget terjesztő rovarok elleni védekezésre. Mint mondja, az idén a megszokottnál sokkal több a kullancs a természetben és az erdőben, ami az enyhe télnek köszönhető.

Balogh István, elnök, Falco, Temerin:

Nagyon oda kell figyelni, azt ajánlom, hogy aki a természetbe megy, mindenképpen hosszú nadrágban menjen, és én azt praktizálom, hogy a nadrág szárát, amikor terepre érek, beletűröm a zokniba és nem tudnak a nadrágszár alá bemászni a kullancsok. Az is jó, ha nagyon gyakran leellenőrizzük a ruhánkat, a nadrág szárát, vagy egyébként, ha fűben vagyunk, mert gyorsan ránk mászik a kullancs és egy–kettő eléri a szabad bőrfelületet, ahova befúrja magát.”

A cicáját ellenőrzi Ternovácz Tibor állatorvosi technikus, hiszen a kullancsok mindenhol jelen vannak, és minden melegvérű élőlénybe belekapaszkodnak. Figyelmeztet, ha találkozunk kullanccsal, legcélszerűbb minél előbb eltávolítani a rovart, így csökken az esélye annak, hogy megfertőződhetünk.

„Az egyik fertőzésnél kell hat óra hossza, hogy ő benne legyen a bőrben és emésszen, a másik betegségnél nyolc, a harmadiknál 12 óra, stb., éppen ezért gondolkodás nélkül kivenni, az a kisebbik baj, ha netalán beleszakadna a szívószerve, mert az utána idegen testként viselkedik a szervezetben, és kellemetlen néhány napi viszketést okoz, de az már nem annyira veszélyes, mintha netán beoltana bennünket egy Lyme–kórral vagy egy fertőző agyhártya gyulladással.”

A kullancsok a városokban is tömegesen megjelentek. Újvidéken a Ciklonizacija közvállalat minden évben, főleg az esti órákban, többszöri alkalommal permetezést végez a zöld felületeken, hogy megfékezze a rovarok szaporodását.

Dario Aćimović, szóvivő, Ciklonizacija Közvállalat, Újvidék:

„A vizsgálat nem mutatott eltérő eredményeket ahhoz képest, amit vártunk. A tavaszi és őszi időben van a kullancsok csúcsideje, akkor van belőlük a legtöbb és a legaktívabbak is.”

A kullancsok a magas fűben érzik legjobban magukat, ezért a kertekben a rendszeres fűnyírással védekezhetünk a tömeges megjelenésük és az esetleges fertőzés ellen.

vérszívó
fertőző agyhártya gyulladás
Lyme-kór
rovar
szúnyog
kullancs
fertőző
betegség
Balogh István
Ternovácz Tibor
Falco
Ciklonizacija

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.