Ugrás a tartalomra

Giuseppe Conte: még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez

2020.04.28
07:52
2020.04.28
07:58
Forrás
MTI
Olaszország hatalmas erőfeszítést tett a járványhelyzetben, s ezért nem szabad "most mindent feladni" - jelentette ki az olasz kormányfő Milánóban hétfő este.

Giuseppe Conte kormányfő a koronavírus-járvány olaszországi gócpontjaként ismert Lombardiába látogatott hétfő este, ahol úgy magyarázta a korlátozások sokak szerint túlzottan óvatos enyhítését, hogy még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez.

Lombardiai körútja első állomásán, Milánóban a miniszterelnök kijelentette, Olaszország hatalmas erőfeszítést tett a járványhelyzetben, s ezért nem szabad "most mindent feladni". "Nem adottak a feltételek a normalitáshoz való visszatérésre, ki kell mondanunk világosan és egyértelműen" - mondta.

A járványgörbe lefelé ívelését követő fázis nem a "felszabadulást" jelenti, hanem a járvánnyal való együttélés időszakát - mutatott rá. Hozzátette: kormánya nem könnyű népszerűséget keres, hanem a "helyes utat akarja követni, még akkor is, ha ezzel a lakosság nemtetszését váltja ki".

Giuseppe Conte azon bírálatokra utalt, amelyek vasárnap esti bejelentését követték az óvintézkedések nagyon lassú és fokozatos oldásáról. Az enyhítések egyelőre kizárólag a gépgyártást érintik, és május 18-ig a kijárási korlátozás is érvényben marad.

fotó:Tanjug/AP/LaPresse/Claudio Furlan

A kormányfő a járvány február 20-ai kezdete óta most először látogatott Lombardiába: felkereste Milánót, innen pedig a különösen sok halottat számláló Bergamóba és Bresciába ment tovább. Elmegy továbbá a február 23-án vesztegzár alá helyezett Lodi és Codogno városba is, ahol az első beteget regisztrálták, illetve a szomszédos Emilia Romagna tartományban Piacenzába, ahol a legtöbb idős személy hunyt el.

Conte hangsúlyozta, azért nem látogatott el eddig a járvány kiindulási területére, mert jelenlétével nem akart teher lenni.

Attilio Fontana lombardiai kormányzó, a Liga jobboldali ellenzéki párt politikusa úgy reagált, hogy "oltóanyag hiányában meg kell tanulni együttélni a vírussal, amely a következő hónapokban sem fog eltűnni, ezért kell mielőbb újraindulni a normalitáshoz leginkább hasonlító mindennapokkal, biztonsági előírások betartásával".

A balközéphez közeli Giuseppe Sala milánói polgármester szerint a város május 18-tól indulhat újra a "legnagyobb óvatossággal".

fotó:Tanjug/AP/Andrew Medichini

A polgári védelem hétfő esti adatai szerint Lombardiában 590 új fertőzöttet diagnosztizáltak, miközben egy nap alatt 124-en haltak meg, és így 13 ezer fölé nőtt a halottak száma.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera megszerezte azt a titkos szakértői jelentést, amelynek alapján az újság szerint a kormány nem merte elindítani a korábban május 4-től meghirdetett "nyitást". Ehelyett például szüneteltetik az oktatást szeptemberig, és nem engedélyezték a templomok rendes megnyitását sem.

 Hiába az óvatosságra intés, több tartomány saját hatáskörben máris enyhítette a korlátozásokat, engedélyezve a sétálást és a hétvégi házak megnyitását. Máshol a lakosok maguktól "indultak újra": Rómában az utcák a szigorú rendőri ellenőrzés ellenére is tele voltak gyalogosokkal, beszélgető emberekkel a hétfői napsütésben.

Olaszország
koronavírus
Giuseppe Conte

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.