Ugrás a tartalomra

A májusfa állítása nagyon régi hagyomány

2020.05.01
11:51
2020.05.01
17:13
Forrás
Pannon RTV
Május elsejéhez számos népszokás is kapcsolódik ilyen a májusfa állítása is, ami a természet újjászületésének szimbóluma.

A hagyomány nagyon régi múltra tekint vissza, hiszen a fiatalok már a kereszténység előtt is ünnepelték a tavaszt és állítottak májusfát - mondta Szőke Anna a Szabadkai Magyar Rádió Mozaik című műsorában. A néprajzkutató kiemelte: régen a legények kimentek az erdőbe és leültek a sudár nyírfák alá. Éjfélig csak szomorú dalokat énekeltek, utána pedig vidám nótákkal szórakoztatták egymást. A fákat hajnalban kivágtak, a lányok háza elé vitték és feldíszítették.

Szőke Anna, néprajzkutató: „Reggel hajnalban volt a zenés ébresztő, és ez még a 80-as évek végén is élő szokás volt itt Vajdaságban, főleg a bánáti részen. Mentek a zenészek, sarkokon megálltak, a májusfát viszont előző este, 30-án fölállították a szövetkezet elé. Volt, ahova csak egyet állítottak, volt, ahol több is volt és körülötte ott voltak a fiatalok. Ujjongtak, nagyon szép szokás volt, de ez már - így mondom - a munkások ünnepe volt.”

május 1-je
május 1.
májusfa
Szőke Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.