Ugrás a tartalomra

Harminc évvel ezelőtt alakult meg a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar Országgyűlés

2020.05.02
12:05
2020.05.02
16:40
Forrás
MTI
A négy évtizedes pártállami időszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az első szabad, többpárti parlamenti választásokat.

Az évforduló alkalmából ma ünnepi ülést tartottak a magyar parlamentben, amelyen a képviselők politikai nyilatkozatot fogadtak el a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról. Az ülésen - két független képviselő mellett - csak a Fidesz-KDNP vett részt, néhány ellenzéki képviselő ugyanakkor a napirend utáni felszólását elmondta.

 Áder János magyar államfő az évforduló kapcsán tartott beszédében kijelentette, nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba: „Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország. Olyan ország, ahol ma már természetes, hogy szabadon mondjuk el a véleményünket, szabadon gyülekezünk, közlekedünk, szabadon vállalkozhatunk, szabadon választunk képviselőket, polgármestereket. Szabadon hozhatunk létre szakmai, érdekképviseleti, politikai szervezeteket, szabadon veszünk részt, különböző nemzetközi szervezetek munkájában. A szabadság azonban törékeny. Ahogyan Ronald Reagan fogalmazott, minden nemzedéknek folyamatosan küzdenie kell érte, és védelmeznie kell.”

magyar Országgyűlés
rendszerváltás

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.