Ugrás a tartalomra

Módosították a vajdasági költségvetést

2020.05.07
17:53
2020.05.07
18:23
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a tartományi parlament. A koronavírus miatt csökkent a gazdaság aktivitása, ezért módosítani kellett a költségvetést. A büdzsé 4,2 milliárd dinárral, vagyis 5,4 százalékkal csökkent.

Számos kritika érte a költségmódosítási javaslatokat az ellenzék részéről. Elsősorban a mezőgazdaság és az erdészet terén megvalósuló csökkentéseket nehezményezték. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem támogatta a módosításokat.

Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, VSZL: „A gazdaság és a mezőgazdaság fogják viselni a módosítás terhét. Konkrétan a gazdaságra 42 százalékos csökkenés vonatkozik. A turizmusra, amely össze fog omlani idén, 80 százalékos csökkenés vonatkozik. 61 százalékos csökkenés vonatkozik a foglalkoztatáspolitikára. Ha valahol nem kellett volna spórolni, nem kellett volna spórolni ezen a két területen.”

Egyes pártok hiányolták a vitát a rendkívüli állapot folyamán történt intézkedések kapcsán. Az Alternatíva Vajdaságért frakció bojkottálta az ülést.

Csonka Áron, elnök, VMDK: „Ez a költségvetés-módosítás nem veszi figyelembe a realitásokat, hanem csak azokat az utasításokat követik, amelyet a köztársasági kormány kiadott, és úgy gondoljuk, hogy ez egy nagy hiba, hiszen nem azt kellene követni, amit valaki Belgrádból diktál, hanem azt a vajdasági emberekhez kellene igazítani.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a költségvetés módosítását. Az ellenzékkel szemben a VMSZ racionálisnak ítéli meg az intézkedéseket, abból a szempontból, hogy erősítik a gazdaságot, megteremtve annak a lehetőségét, hogy gyorsabban helyrehozzák a gazdasági lemaradást.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): „A cégeket relaxálta, tehermentesítette a kormány intézkedéscsomagja, elodázva a járulékok, adók befizetésének a kötelezettségét. Ez azt hozza magával, hogy a költségvetési bevételek alacsonyabb szinten valósulnak meg, mint a tervezett. Ha pedig a bevételek kisebbek, akkor a kiadások oldalán is azt összhangba kell hozni a bevételeknek a nagyságával.”

Legjobban a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül megvalósuló befektetéseket csökkentették. Ide tartozik a szabadkai épületek homlokzatainak rendezése, a színházi tér felújítása Újvidéken, a pancsovai kommunális infrastruktúra újjáépítése és a városi stadion felújítása Nagybecskereken.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Ennek a négy városnak elég saját erőforrása van, hogy átvegyék magukra az általunk támogatott részt. Ez az első ok. A második, hogy ők május elejéig nem is indították el a folyamatot a szerződések odaítélésére és a munkálatok megkezdésére.”

A tartományi választásokról is szó volt az ülésen. A döntés értelmében a közjegyzők mellett a közigazgatásban dolgozók is felhatalmazást kapnának a jelöltlisták hitelesítésére.

Pásztor István
Csonka Áron
Branislav Bogaroški
Igor Mirović

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.