Ugrás a tartalomra

Egyelőre nem lehet karanténkötelezettség nélkül átlépni a határt

2020.05.09
12:49
2020.05.09
16:57
Forrás
Pannon RTV
A horgosi és a kelebiai átkelőhelyen még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy friss koronavírusteszttel karanténkötelezettség nélkül be lehet lépni Szerbiába. Ezért nem alkalmazzák a döntést.

A horgosi Farkas Teréz lánya Magyarországon él és dolgozik. A járványhelyzet előtt két-három hetente találkoztak, két hónapja viszont már csak a virtuális térben tudják tartani a kapcsolatot.

Teréz szerint lánya megcsináltatná a koronavírus-tesztet, ha így tudnának találkozni: „Valószínűleg megcsináltatná, habár elég költséges, sajnos. Szerintem ez nagyon sokunknak gondot jelent majd, hallottam az ismerőseimtől is, hogy nem valószínű, hogy nyáron haza tudnak jönni a gyerekeik külföldről, mert sokba kerül az egész családnak a tesztet megcsináltatni.”

Ana Brnabić pénteken megerősítette: negatív koronavírus-teszttel karantén nélkül lehet belépni Szerbiába. Ellenkező esetben 14 napos izoláció vár a határt átlépőkre. A szerb miniszterelnök szerint, a külföldiek belépésének folyamatát is liberalizálták, ami elsősorban a vállalkozások és a Szerbiában tanuló diákok miatt fontos, de az előírásokkal összhangban mégis korlátozzák valamelyest a mozgásukat. Nekik úgyszintén fel kell mutatniuk egy 3 napnál nem idősebb negatív koronavírustesztet - tette hozzá Brnabić.

A horgosi határ szombat délután üresen állt. Egyelőre nincs forgalom, noha a válságstáb ajánlást intézett a kormány felé.

Pénteken döntés született arról, hogy negatív koronavírus-teszttel, karanténkötelezettség nélkül be lehet lépni Szerbiába. Ez a teszt nem lehet régebbi 72 óránál. A Horgos-Röszke autópálya határátkelőhelyen az illetékesek erről még nem kaptak hivatalos értesítést, így még nem alkalmazzák ezt a döntést.

Egyelőre tehát meg kell várni, hogy megjelenjen az ezzel kapcsolatos jogszabály. Erről írt közösségi oldalán Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője posztjában beszámolt arról, hogy mi az igazság a határátlépéssel kapcsolatban.

határ
karantén
karanténkötelezettség
Kelebia-Tompa
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.