Ugrás a tartalomra

Vajdaság közelről - otthonról #9

2020.05.12
18:28
2020.05.12
19:21
Forrás
Pannon RTV
Megismerni és újra feleleveníteni régiónk értékeit, rendezvényeit otthonról is lehet. Kultúra, kikapcsolódás, sport – válogasson riportjaink közül! Ehhez ajánljuk a Pannon TV műsorát, a Közel-képet.

Önök tudják mi a divét, a pintő vagy a smizli? Az sem baj ha nem, mert Közel-kép válogatásunkból ez is kiderül. Ahogy az is, hogyan készült Ady Endre halálának 100. évfordulójára a kArc irodalmi kávéház. Ezután sportolni hívjuk Önöket, kilátogatunk a Vajdasági Vágtára, majd együtt örülünk a TSC Labdarúgóklub sikerének. Végül Bánátban teszünk egy gasztronómiai utazást, tartsanak velünk!

A doroszlói népviselet a fiatalabb magyar népviseletek közé tartozik. A szoknyák a 20. század harmincas éveiben kezdik felvenni mai bokorugró, ringó alakjukat. A női népviselet különféle fajtái és darabjai mutatják a viselő korát, családi állapotát és a nap jelentőségét is, amikor viselik. Vajon mi a divét, a pintő vagy a smizli? A Közel-kép stábja Doroszlón járt, ahol a híres, jellegzetes helyi népviseletről készített összeállítást.

A kArc irodalmi kávéház harmadik koncertjén a magyar költészet napjához csatlakozva Ady halálának 100. évfordulójára emlékezett. Három egész napos próba, hatásos fényterv, látványos kosztümök, héttagú zenekar és hét színész. Színház és koncert egyben, a Közel-képben.

Fergeteges hangulatban, telt lelátók előtt zajlott a VII. Vajdasági Vágta a zobnaticai lóversenypályán 2019-ben. A budapesti Nemzeti Vágta előfutamán 14 település lovasa és 4 kishuszár szállt nyeregbe. A kísérőprogramok között már második alkalommal rendeztek főzőversenyt. A szervezők szerint a járványhelyzet miatt az idei Vajdasági Vágtát a szokásos nyár eleji időpont helyett egy későbbi időpontban rendezik meg.

A topolyai TSC Labdarúgóklub szárnyal az élvonalbeli első idényében, a negyedik helyről várja a szerbiai Szuperliga folytatását. A bácskai labdarúgók az előző szezonban 2019. április 27-én a kragujeváci Radnicski elleni győzelemmel biztosították be a Szuperligába való feljutást. Ezért az utolsó, Gornji milanováci Metalac elleni – szintén győztes - mérkőzés ünnepi, tét nélküli volt. A feljutást konfettiesővel, tűzijátékkal és Dér Heni fellépésével ünnepelte a TSC.

Bánátban nem csupán a nyelvjárás, de az ételek is ízesek, az emberek pedig pillanatok alatt befogadják a vendégeket. A Kanizsamonostoron megszervezett főzőversenyen és kóstolón meg is mutatták vendégszeretetüket, valamint ínycsiklandozó ételeiket. Vajon mi a bánáti konyha titka? Mi kell a jó pörkölthöz, a finom babgulyáshoz vagy az écskai halászléhez? Kiderül a Közel-képből.

A Vajdaság közelről - otthonról sorozatunk előző részei ide kattintva érhetőek el. Kövessék továbbra is a Közel-kép című műsorunkat!

Vajdaság közelről - otthonról
KARC
Vajdasági Vágta
TSC Labdarúgóklub

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.