Ugrás a tartalomra

Növekszik az életveszélyesen forró és párás napok száma

2020.05.14
11:10
Forrás
elobolygonk.hu
Amerikai környezetkutatók és klimatológusok az elmúlt négy évtized mérési adatsorait elemezve jutottak arra, hogy a párás hőség már nem korlátozódik a trópusi és szubtrópusi területekre.

Az előrejelzések szerint az ilyen forró napok a globális felmelegedés hatására egyre sűrűbben fordulnak elő a jövőben – írja a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Qubit. Minél magasabb a relatív páratartalom, annál kisebb hatásfokkal, illetve lassabban párolog el a bőrön át leadott nedvesség. Viszont az emberi szervezet csak ennek a párologtatásnak a segítségével képes szabályozni a hőháztartását.

Ha a természetes hűtési mechanizmus lelassulva játszódik le, az hőségstresszhez vezethet, a túlmelegedés vagy hőguta pedig súlyos egészségi következményekkel járhat - mondják a szakemberek.

globális felmelegedés
forróság
testhőmérséklet
párolgás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.