Ugrás a tartalomra

Román film kapta a szarajevói filmfesztivál fődíját

2012.07.16
14:04
Radu Jude román rendező Toata lumea din familia noastra (Mindenki a családban) című alkotásának ítélte a 18
Radu Jude román rendező Toata lumea din familia noastra (Mindenki a családban) című alkotásának ítélte a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Szarajevó Szívét a Mundruczó Kornél vezette zsűri. A legjobb színésznőnek járó Szarajevó Szíve-díjat Marija Pikić kapta az Aida Begić bosnyák rendező Deca (Gyerekek) című alkotásában nyújtott alakításáért. A színészek között Uliks Fehmiut díjazta a zsűri Miroslav Terzić szerb rendező Ustanička ulica (Megváltás utca) című filmjében. A zsűri különdíját egy török alkotás, Emin Alper rendező Tepenin Ardi (Túl a dombon) című munkája kapta. A filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szerepelt Lőrincz Nándor és Nagy Bálint kisjátékfilmje, a 180/100, amelyet 2011 őszén forgattak Budapesten. Ebben a kategóriában egy koszovói film, Blerta Zeqiri rendező Kithimi (A visszatérés) című alkotása diadalmaskodott - olvasható a seregszemle honlapján. Román munka, Ivana Mladenović Turn Off The Lights című filmjét ítélte a legjobbnak a zsűri a dokumentumfilmek mezőnyében. Életműdíjjal, Tiszteletbeli Szarajevó Szívével ismerték el Branki Lustig horvát producer munkáját. Magyar filmet is kitüntettek: Nemes Jeles László filmje, az S.K. a Living Pictures Service CineLink Award elnevezésű partnerdíjban részesült, ez akár 10 ezer eurós támogatást jelenthet a projekt számára. Az S.K. című alkotás egy Auschwitzba deportált francia zsidó története, aki a Sonderkommando tagjaként dolgozik a koncentrációs táborban. Délkelet-Európa legrangosabb filmfesztiváljának utolsó, szombati napjára Jeremy Irons is ellátogatott. A brit színész öt évvel ezelőtt a versenyfilmes zsűrit vezette. A seregszemle vendégei között volt Angelina Jolie is, a színésznő most vette át Szarajevó díszpolgári címét, amellyel még áprilisban tüntették ki a Vér és méz földjén című boszniai háborús filmjéért. (MTI)
Szarajevó
filmfesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.