Ugrás a tartalomra

A szőlőnek is hiányzik a csapadék

2020.05.16
07:00
2020.05.16
17:49
Forrás
Pannon RTV
Szépen fejlődik a szőlő a vincellérek szerint. A vajdasági borászok kiváló minőségű szőlőtermésre számítanak. Az eső hiánya azonban őket is aggasztja.

A magyarkanizsai Sagmeister Ernő kilenc éve van jelen a piacon. Szerémségben telepített tőkéket évekkel ezelőtt. Most otthonában, a palackok címkézése közben értük utol. Társával elsősorban őshonos szőlőfajtákkal foglalkoznak, organikus művelést folytatnak. Elégedett a szőlő jelenlegi állapotával.

Sagmeister Ernő: „Annak ellenére, hogy ezek a korlátozások sokakat valószínűleg zavartak, mi talán a legszebb állapotban láttuk a szőlőt. Az elmúlt évek során először van ilyen szép szőlőnk, azt kell, hogy mondjam. A csapadék viszont hiányzik, az egyértelmű, nem most, mert most még ki fogja magát hajtani azokból a nedvességekből, talajnedvességből a szőlő, amennyire kell, de problémát okozhat a nyáron ez a szárazság.”

Bálint Ákos társával már közel húsz éve foglalkozik szőlészettel és borászattal, mára már közel 4 hektáros területet művelnek, ahol kilencféle szőlő található meg. A termelő elmondta, hogy ugyan most szépen fejlődik a gyümölcs, azonban ha nem lesz csapadék a közeljövőben, akkor komoly károk keletkezhetnek a gazdaságban: „A tél is nagyon száraz volt, szinte nem volt rendes csapadékunk. Nagyon hiányzik az eső, nagyon hiányzik a víz a talajból és annak ellenére, hogy a szőlő gyökerei le tudnak menni 10 méterre is, hogy keresse a vizet magának, de megérzi a szőlő ezt a szárazságot. Most van abban az intenzív hajtási stádiumban, hogy nagyon szüksége van a nedvességre.”

A termelők ebben az időszakban sem tétlenkednek, ültetvényeiken a növényvédelemre és a zöld munkára fektetik a hangsúlyt, tehát a felesleges zöld hajtásokat távolítják el a növényekről.

szőlő
Magyarkanizsa
Sagmeiser Ernő
bor
Bálint Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.